Nagyvilág

2012.07.23. 16:07

Venezuelai program mintájára alakulnak brit ifjúsági zenekarok

London, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Négy újabb ifjúsági zenekar alakul Nagy-Britanniában a világhírű venezuelai El Sistema zenei felzárkóztató program mintájára.

London, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Négy újabb ifjúsági zenekar alakul Nagy-Britanniában a világhírű venezuelai El Sistema zenei felzárkóztató program mintájára.A szigetországban Harmony program néven futó kezdeményezés keretében 2015-ig a Gatesheadben, Leedsben, Nottinghamben, valamint Teleford és Wrekin körzetben alakuló, ingyenes képzésben részesülő ifjúsági zenekarok kapnak támogatást a brit oktatási minisztériumtól és az Angol Művészeti Tanácstól.

A Julian Lloyd Webber által alapított zenei nevelő program célja a klasszikus zene segítségével változtatni a hátrányos helyzetű gyerekek életén, oly módon, hogy az a környezetüknek is hasznára váljon. Korábban Liverpoolban és Londonban alakultak hasonló zenekarok.

"Biztos vagyok abban, hogy a kiválasztott szervezetek átveszik az El Sistema szellemiségét. Fáradhatatlanul fognak dolgozni azon, hogy pozitív változást hozzanak a gyerekek és közösségeik életébe" - idézte Webbert a BBC hírportálja (bbc.co.uk/news/entertainment-arts-18854045).

A koncepció szerint a zenekarba belépéshez nem szükséges biztos hangszeres tudás, az a lényeg, hogy az együtt zenélő gyerekek segítsenek egymásnak. Az összetartó közösség megteremtése, az egymás iránti figyelem fejlesztése, a csoportmunka és a közös öröm áll a program homlokterében.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő El Sistema sok százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége nagyon szegény környezetből származik. A program "végzősei" közé tartozik többek között a 31 esztendős Gustavo Dudamel, a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója is. Támogatói szerint a program fegyelemre tanítja a gyerekeket és növeli az önbecsülésüket.

Az El Sistema sikertörténete ma már átlépte az országhatárokat: az Egyesült Államoktól Skócián át Spanyolországig számos hasonló ifjúsági zenekar alakult.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!