Nagyvilág

2012.07.03. 13:43

Román sajtóértesülés: leváltaná a házelnököket és az ombudsmant a kormánytöbbség

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - A parlamenti házelnökök és az ombudsman leváltását kezdeményezi Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a parlament rendkívüli ülésszakán - adta hírül kedden, értesüléseire hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - A parlamenti házelnökök és az ombudsman leváltását kezdeményezi Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a parlament rendkívüli ülésszakán - adta hírül kedden, értesüléseire hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

 

A két hónapja kormányra került USL a kormányzati munka akadályozásával vádolja az ellenzékbe szorult, jobbközép Demokrata Liberális Párthoz (PDL) tartozó házelnököket és Traian Basescu államfőt, ezért a parlament kedden elkezdődött rendkívüli ülésszakán Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnököt is megpróbálja elmozdítani hivatalából - állítja a Mediafax.

Az USL-es többség kedden a jogi bizottságban megszavazta Gheorghe Iancu ombudsman leváltását is, arra hivatkozva, hogy a PDL politikai érdekeit szolgálta. A tisztségviselő menesztését a kétkamarás parlament egyesített plénumának is jóvá kell hagynia.

"Victor Ponta és Crin Antonescu (az USL szociáldemokrata és liberális társelnöke) elindította a dzsihádot a demokratikus Románia ellen" - reagált a hírre Cezar Preda, a PDL elnökhelyettese. Az ellenzéki politikus szerint a házelnökök után az Alkotmánybíróság és az ellenzéki honatyák felmentése, a szabad sajtó és az értelmiségiek elhallgattatása következik, mindez pedig "két, lopáson és plágiumon tetten ért, alkalmatlan pártvezér diktatúrája felé vezet".

A román hírforrások szerint az új balliberális kormánytöbbség a jobboldali államfő eltávolításához készíti elő a terepet. Az ombudsmant azért váltják le, mert neki van joga a sürgősségi kormányrendeletek ellen panaszt emelni az alkotmánybíróságon - miként azt megtette, amikor a Ponta-kabinet az Elnöki Hivatal alárendeltségéből a szenátuséba helyezte át a román kulturális külképviseletek ernyőszervezetét, a Román Kulturális Intézetet.

A szenátus elnökének pártállása azért fontos, mert ha a parlament Traian Basescu felfüggesztéséről dönt, akkor - a leváltásról rendezendő népszavazásig - a szenátus elnöke tölti be az ideiglenes államfői tisztséget.

A román parlament két házát kedden rendkívüli ülésre hívták össze, hogy megválassza a közszolgálati rádió és televízió elnök-vezérigazgatóit, és Victor Ponta miniszterelnök beszámoljon az Európai Tanács júniusi üléséről. A Mediafax értesülései szerint a keddi együttes ülés után az USL megpróbálja a rendkívüli ülésszak napirendjére vétetni a parlamenti házelnökök és az ombudsman leváltását is.

 

 

hbl kto ppd

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!