Nagyvilág

2012.07.02. 16:27

Román államfő: a Dunától délre fekvő országok biztonságának feltétele az EU- és NATO-tagság

Bukarest, 2012. július 2.

Bukarest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - A Horvátország és Románia közti együttműködés segítheti a térség többi országát is az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz való közeledésben - állapította meg hétfőn Traian Basescu államfő, miután bukaresti hivatalában fogadta a kétnapos állami látogatáson Romániában tartózkodó Ivo Josipovic horvát elnököt.

 

A találkozón Basescu üdvözölte a horvát csatlakozást az Európai Unióhoz, hozzátéve, hogy szerinte a térség biztonságát csak szavatolhatja, ha a Dunától délre fekvő valamennyi ország az Európai Unió és a NATO tagjává válik.

Josipovic köszönetet mondott vendéglátójának, amiért Románia ratifikálta a horvát csatlakozási szerződést, és kifejezte reményét, hogy a két ország évi negyedmilliárd euróra tehető kereskedelmi kapcsolatai gyors fejlődésnek indulnak.

A két államfő közös sajtótájékoztatóján Basescu beszámolt arról, hogy a szakminiszterek az igazságügyi együttműködésről írtak alá megállapodást, és a találkozón felmerült az energetikai együttműködés bővítése is.

"Ami a földgázvezetékeket illeti, rámutatattam, hogy Románia és Magyarország között már megvalósult a hálózat összekapcsolása, ami lehetővé teszi, hogy Horvátországgal is összekapcsolódjunk Magyarországon keresztül" - mondta a román államfő.

Basescu kifejtette: Románia számára nem elfogadható a kétsebességű Európai Unió, főleg miután a fiskális paktumban az euróövezethez tartozó és az azon kívüli tagállamoknak sikerült közös szabályozásról megállapodniuk.

Ivo Josipovic elmondta, hogy a találkozón kisebbségi kérdésekről is tárgyaltak, és egyetértettek abban, hogy ezeknek a közösségeknek fontos biztosítani az anyaországgal való kapcsolattartás lehetőségét és a nemzeti identitásuk kifejezéséhez való jogát, az ország politikai életében való részvételét.

A horvát elnök a kétkamarás román parlament házelnökeivel és Victor Ponta miniszterelnökkel is találkozik, kedden pedig a Romániában élő horvát közösség képviselőit keresi fel.

Horvátország 2009. április 1-je óta tagja a NATO-nak, és várhatóan 2013. július 1-jén válik az Európai Unió tagjává.

 

 

hbl kti ksy

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!