Nagyvilág

2012.07.02. 15:48

Regensburg érsekét nevezte ki a pápa a Hittani Kongregáció prefektusának

Róma, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Gerhard Ludwig Müller német teológust nevezte ki hétfőn a hittani kongregáció prefektusának XVI. Benedek pápa.

Róma, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Gerhard Ludwig Müller német teológust nevezte ki hétfőn a hittani kongregáció prefektusának XVI. Benedek pápa.

 

Az egyházfő elfogadta a hetvenhatodik életévét nemrég betöltő William Joseph Levada bíboros lemondását, és utódjaként Gerhard Ludwig Müllert választotta a hittani kongregáció prefektusának, akit ezzel egy időben érsekké nevezett ki - jelentették az olasz hírügynökségek.

Müller átveszi Levada helyét az ecclesia dei pápai bizottságban, a pápai biblikus bizottságban és a nemzetközi teológiai bizottságban is. A hatvannégy éves teológusnak, Regensburg eddigi püspökének, mostantól érsekének kinevezése nem számít meglepetésnek. A Vatikánnal foglalkozó olasz hírportálok hónapok óta biztosak voltak abban, hogy XVI. Benedek választása a tekintélyes német akadémikusra esik.

A pápa júniusban a kúria számos vezetői tisztségében személycserét hajtott végre. A hittani kongregáció a legjelentősebb vatikáni hivatalnak számít, amelyet Joseph Ratzinger 1981-től majdnem negyedévszázadon át vezetett 2005-ös pápává választásáig.

Müller az emberközpontú és a szegények felé forduló felszabadulás teológiájának képviselőjeként ismert. Eddig a német püspöki konferencia hittani bizottságának és a nemzetközi teológiai bizottságnak is tagja volt. Ezen kívül Gerhard Ludwig Müller gondozza XVI. Benedek műveinek teljes, Opera omnia című német nyelvű kiadását. Az olasz sajtó szerint Müllerrel a "kevésbé konzervatív, liberális" teológia képviselője került a hittani kongregáció élére.

 

 

hsj kto bpt

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!