Nagyvilág

2012.07.18. 13:15

Két hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Szatmárnémeti alpolgármesterét megbilincselő csendőr

Kolozsvár/Szatmárnémeti, 2012. július 18., szerda (MTI) - A kolozsvári katonai törvényszék két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a csendőrt, aki két évvel ezelőtt egy kézilabda-mérkőzés szünetében rövid időre megbilincselte Szatmárnémeti alpolgármesterét, Kereskényi Gábort.

Kolozsvár/Szatmárnémeti, 2012. július 18., szerda (MTI) - A kolozsvári katonai törvényszék két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a csendőrt, aki két évvel ezelőtt egy kézilabda-mérkőzés szünetében rövid időre megbilincselte Szatmárnémeti alpolgármesterét, Kereskényi Gábort.A portalsm.ro szatmárnémeti hírportál beszámolója szerint Ioan Sabadus csendőr századost önkényes viselkedés miatt ítélte kéthónapi szabadságvesztésre a kolozsvári katonai törvényszék. A csendőr 2010 áprilisában egy kézilabda-mérkőzés szünetében került összetűzésbe Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti akkori alpolgármesterével. Kereskényi akkor a városi sportklub igazgatótanácsának elnökeként szólalkozott össze a csendőrrel, aki megtagadta, hogy aláírja a mérkőzés jegyzőkönyvét.

A csendőr arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy az ilyesfajta formaságokat a mérkőzés előtt kell intézni, a klub képviselői pedig a mérkőzés szünetében keresték meg a jelentés aláírása kérésével. Kereskényi a hevessé vált vitában kijelentette hogy a százados "szégyent hoz a román csendőrségre", és el akarta hagyni a termet, de megbilincselték, majd pár perc után elengedték.

Az alpolgármester feljelentése alapján büntető eljárás indult a csendőr ellen. Az alpolgármester polgári peres félként társult az eljáráshoz, és öt lejes (317 forintos) jelképes kártérítést is követelt.

A hírportál közlése szerint Ioan Sabadus századost a Szatmár megyei csendőrség 2011 júliusában fegyelmi okokból tartalékos állományba helyezte.

A kolozsvári katonai törvényszék honlapján elérhető adatokból kiderül, a csendőr századost önkényes viselkedésért egy hónapra, parancsmegtagadásért pedig két hónapra ítélték el. A kéthónapos börtönbüntetést két év két hónapra függesztette fel a törvényszék. Az elítéltnek a szimbolikus kártérítésen túl a perköltségeket is meg kell fizetnie.

Az ítéletet június 5-én hozták a felek távollétében. A honlapon nem szerepel arra vonatkozó bejegyzés, hogy bármelyik fél fellebbezett volna a döntés ellen.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!