Nagyvilág

2012.07.18. 13:17

IMF/EU-tárgyalások - Idei mélypontján a magyar CDS-árazás Londonban

London, 2012. július 18., szerda (MTI) - Idei mélypontjára csökkent szerdára a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása, jelezve a piac derűlátását az előző nap Budapesten kezdődött IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban.

London, 2012. július 18., szerda (MTI) - Idei mélypontjára csökkent szerdára a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása, jelezve a piac derűlátását az előző nap Budapesten kezdődött IMF/EU-egyeztetésekkel kapcsolatban.A legnagyobb londoni CDS-piaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, CDS) a szerdai londoni kereskedésben 479-480 bázispont környékén mozogtak.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 480 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat.

A magyar CDS-tranzakciók az idén először május elején jártak 500 bázispont alatt; a mostani kereskedési hetet 505 bázisponton kezdték, az év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon jártak. Így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 270 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA szerdai kimutatása szerint a magyar törlesztéskockázat e mérőszáma jelenleg számottevően jobb, mint több perifériális eurótagállamé.

A ház adatai szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama a szerdai londoni kereskedésben 500 bázispont körül mozgott, Spanyolország CDS-kontraktusai 559, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói 817-818 bázisponton jártak.

Közép-Európa egészének kockázati megítélése is immár jobb Nyugat-Európa átlagánál.

Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services által a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx

SovX CEEMEA CDS-index szerdára 10 bázisponttal, 3,76 százalékkal 258,43 bázispontra csökkent.

A cég által vezetett nyugat-európai CDS-index - iTraxx SovX Western Europe - ugyanakkor 2,37 bázispontos, 0,9 százalékos csökkenéssel 261,88 volt a Markit szerdai kimutatása szerint.

A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 28 bázispontot, az iTraxx SovX Western Europe index 18 bázispontot süllyedt.

Londoni felzárkózó piaci elemzők mindazonáltal legújabb előrejelzéseikben sem jósolják az IMF/EU-egyezmény gyors elérését Magyarország esetében.

A City egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a Barclays elemzőstábja nemrégiben Magyarországon tett tájékozódó látogatást, és erről Londonban befektetők számára összeállított ismertetőjében közölte: a cég központi forgatókönyve az, hogy a megállapodás 2013 első negyedéve előtt nem valószínű.

A ház szerint az általa felvázolt menetrendet gyorsíthatja, ha romlanak a külső feltételek, és ez emeli a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárakat, gyengítve egyben a forintot.

A Barclays elemzői szerint azonban ennél nagyobb késdelem is lehetséges, ha a globális kockázati kondíciók javulnak, és nem közelednek egymáshoz az álláspontok egyes "érzékeny" kérdésekben.

A cég stábja a látogatásról összeállított elemzésben hangsúlyozza, hogy az IMF/EU-küldöttség mostani látogatása tényfeltáró jellegű. A Barclays londoni elemzőinek várakozása szerint a programról szóló tárgyalások feltehetően a következő látogatás során, "valószínűleg szeptemberben" kezdődnek.

A ház londoni szakértői közölték: azok a nem kormányzati politikai és gazdasági elemzők, akikkel Budapesten találkoztak, szintén kételyeiknek adtak hangot az IMF/EU-egyezség gyors elérésével kapcsolatban.

Más nagy londoni házak ugyanakkor ennél derűlátóbb előrejelzéseket adtak; 2013-as megállapodási időpontra vonatkozó prognózisok eddig még nem születtek a City elemzői közösségében.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek jelenleg érvényes prognózisa például az, hogy szeptemberre vagy októberre elérhető a megállapodás. A cég szakértői egy "szabvány feltételrendszerű", 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsítenek.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!