Nagyvilág

2012.07.03. 15:57

EP-vita - Gyakorlatiasnak, de több kérdésben ellentmondásosnak találták a dán EU-elnökséget

Brüsszel, 2012. július 3., kedd (MTI) - Gyakorlatiasnak, lendületesnek és olajozottnak minősítette kedden az Európai Bizottság elnöke az év első felében bemutatkozott dán EU-elnökség munkáját, ám felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány kérdésben ellenmondásos a dánok teljesítményének megítélése.

Brüsszel, 2012. július 3., kedd (MTI) - Gyakorlatiasnak, lendületesnek és olajozottnak minősítette kedden az Európai Bizottság elnöke az év első felében bemutatkozott dán EU-elnökség munkáját, ám felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány kérdésben ellenmondásos a dánok teljesítményének megítélése.

 

Dánia július elsején adta át a stafétabotot Ciprusnak az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács élén.

José Manuel Barroso, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, a dán elnökség teljesítményértékelésének szentelt vitában fogalmazta meg véleményét.

Összességében méltatta a "dolgos elnökség" által elért eredményeket, ugyanakkor azonban kifogásolta az európai szabadalom ügyének, valamint a schengeni rendszer felülvizsgálatának tanácsi kezelésmódját.

A szabadalmi bíróság helyszínéről folytatott, elhúzódó vita végén a tagállamok olyan változtatásokat hajtottak végre az évek óta várva várt európai szabadalom intézményéről szóló jogszabályon, hogy az ügy, közvetlenül a célba érés előtt, ismét elakadt. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet vonatkozásában pedig a belügyminiszterek saját maguknak tartották fenn a határellenőrzések esetleges átmeneti visszaállításával kapcsolatos döntési jogot, ami kiváltotta mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament ellenkezését.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök megfogalmazása szerint elnökségi fél évük alatt sikerült lerakniuk "a szolidaritás kisebb-nagyobb tégláit".

Krisjanis Karins, a legnagyobb létszámú EP-frakció - a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti képviselőcsoport - nevében felszólaló lett politikus azt emelte ki a dán elnökség méltatásakor, hogy az "messzebbre tekintett a válságnál", és "a legfontosabb problémákra összpontosított".

Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető a szabadalmi ügy miatt bírálta a dánokat. A liberális Alexander Graf Lambsdorff arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament adósságtörlesztési megállapodás tető alá hozását várta volna el a minap távozott soros EU-elnökségtől.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a vita kapcsán nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy egy új kohéziós politika vissza tudná állítani az unió iránti bizalmat, ha érdemben képes lenne ösztönözni a gazdasági növekedést, ha képes lenne új munkahelyeket teremteni. A dán elnökség megnyitotta az utat az előtt, hogy a tagállamok számára létrejöjjön egyfajta biztonsági háló - állapította meg.

"Ez azonban nem elég. A sajátos magyar bajokra sajátos megoldást kell találnunk - ezért is lett volna jó, ha az elnökség formálisan is regisztrálta volna Magyarország problémáját. A ciprusi elnökségtől elvárom, hogy ezt vegye figyelembe a parlamenttel folytatott tárgyalások során" - hangsúlyozta a szocialista képviselő annak kapcsán, hogy az eddigi előterjesztések alapján Magyarország jelentős kohéziós támogatástól esne el a következő években.

 

 

kkj kszk ksy

 

MTI

Címkék#EP-vita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!