Nagyvilág

2012.07.02. 17:54

Brit villámrekord: 110 ezer csapás

London, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Villámrekordot élt meg Nagy-Britannia: egy nap alatt több mint 110 ezer csapást jegyeztek fel az ország egész területére vonatkozóan.

London, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Villámrekordot élt meg Nagy-Britannia: egy nap alatt több mint 110 ezer csapást jegyeztek fel az ország egész területére vonatkozóan.A légköri jelenség legaktívabb időszakában percenként kétszázszor csapkodtak villámok Nagy-Britannia egén. A villámrekord múlt hét csütörtökön született, meteorológusok szerint negyvenszer több csapás érte az országot, mint egy átlagos vihar idején, és egyetlen nap alatt négy hónapnyi villámot kaptak a brit szigetek, amelyeknek főként a középső és északi részeit csapkodta a "mennykő".

A brit meteorológiai intézet ugyan nem vezet villámstatisztikát, de a Tornádó és Viharkutató Szervezet szakemberei biztosra veszik, hogy rekord dőlt meg a múlt csütörtökön, nevezetesen az 1994. július 24-i napé, amikor 85 ezer villámlást regisztráltak az országban - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Emma Sharples, a meteorológiai intézet részéről annyit mondott: évek óta nem volt hasonló hevességű vihar, és az ország különböző pontjairól érkezett jelentések alapján az biztos, hogy "jó kis előadás" volt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!