Nagyvilág

2012.07.12. 15:01

A földalatti vízmozgás a legfőbb oka a prágai talajbeomlásoknak

Prága, 2012. július 12., csütörtök (MTI) - Földalatti vízmozgás által kialakított üregek a leggyakoribb okai szakértők szerint azoknak a földbeomlásoknak, amelyekre az utóbbi években történtek Prágában.

Prága, 2012. július 12., csütörtök (MTI) - Földalatti vízmozgás által kialakított üregek a leggyakoribb okai szakértők szerint azoknak a földbeomlásoknak, amelyekre az utóbbi években történtek Prágában.

 

A szakemberek ismételten megvizsgálták a Moldva-parti cseh metropolisz geológiai alapjait, miután az utóbbi években több helyen is beomlott a föld, és kisebb-nagyobb kráterek keletkeztek, riadalmat váltva ki a lakosság körében.

"A kisebb problémákat általában csőrepedések okozzák. A víz üregeket alakít ki, amelyek aztán beomlanak - magyarázta a helyzetet Svatoslav Chamra, a prágai műszaki főiskola földtani tanszékének asszisztense. - A nagyobb földbeomlásokat azonban hosszabb idő alatt kialakult, lényegesen nagyobb üregek eredményezik."

A Prága alatti több kilométer hosszú Blanka-alagút építésekor 2008-ban például a kulturális tárca épületének közvetlen szomszédságában keletkezett hatalmas, mintegy 50-60 méter átmérőjű kráter. Szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy egy nagy üreg és az alagút fúrásának együttes hatása miatt omlott be a talaj.

Szintén hasonló okok miatt jött létre három éve egy hozzávetőleg 40 méter átmérőjű kráter a Stromovka parkban, amely alatt metróalagutat fúrnak.

2002-ben a hatalmas árvíz következtében léptek fel ilyen gondok a cseh főváros Karlín negyedében. A víz által alámosott utak később több helyen is beszakadtak az autók súlya alatt. Anyagi káron kívül szerencsére emberéletben nem esett kár.

Szakértők közlése szerint folyamatosan ellenőrzik a talajt, ennek ellenére gyakorlatilag lehetetlen előrelátni és jelezni a beomlásokat. A problémákat alapvetően nem a metró, illetve más alagutak építése váltja ki, hanem a föld alatti örökös vízmozgás.

"Prága geológiai alapja meglehetősen összetett" - mondta Chamra a Mladá Fronta Dnes napilapnak nyilatkozva.

 

 

kjk krp kpt

 

MTI

Címkék#vízmozgás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!