Nagyvilág

2012.06.12. 07:33

Francia választás - A jobboldal nem szólít fel átszavazásra

Párizs, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A francia jobboldal nem szólít fel a szélsőjobboldal elleni szavazásra abban a húsz választókörzetben, ahol jelöltjeik a nemzetgyűlési választások első fordulójában a baloldal és a Nemzeti Front mögé szorultak - döntött hétfői vezetőségi ülésén a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP).

Párizs, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A francia jobboldal nem szólít fel a szélsőjobboldal elleni szavazásra abban a húsz választókörzetben, ahol jelöltjeik a nemzetgyűlési választások első fordulójában a baloldal és a Nemzeti Front mögé szorultak - döntött hétfői vezetőségi ülésén a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP).Martine Aubry, az élen végzett Szocialista Párt (PS) főtitkára arra kérte a jobboldalt, hogy fogjon össze a baloldallal annak érdekében, hogy a szélsőjobboldali párt egyetlen jelöltje se juthasson be jövő vasárnap a nemzetgyűlésbe. A PS azonnal visszaléptette jelöltjeit abban a néhány körzetben, ahol azok az UMP és a Nemzeti Front mögé szorultak.

A 13,6 százalékkal harmadik helyen végzett Nemzeti Front jelöltjei az 577 választókörzetből 61-ben jutottak be a második fordulóba, vagy egy jobboldali, vagy egy baloldali jelölttel együtt, 32 helyen pedig úgynevezett háromszög alakult ki a jobboldal, a baloldal és a Nemzeti Front között.

"Egyértelműségre kérem az UMP-t. Köztársaságban élünk, sokan figyelnek minket Franciaországban, de természetesen Európában is. Úgy vélem, hogy egyértelműnek kell lenni, ha bizonyos értékekhez ragaszkodunk, és méltóak akarunk lenni hazánkhoz" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Martine Aubry.

AZ UMP vezetősége kizárta bármilyen megállapodás lehetőségét a Nemzeti Fronttal, ugyanakkor azt is, hogy a baloldal javára visszaléptessék jelöltjeiket a szélsőjobboldallal szemben. "Egyhangú döntés született arról, hogy nem kötünk szövetséget a Nemzeti Fronttal. Soha nem tettük, most se fogjuk" - hangsúlyozta az ülésen részt vett egyik képviselő, Bernard Debré.

Azt is elmondta, hogy azokban a körzetekben, ahol a jobboldal kiesett az első fordulóban, az UMP azt kéri a választóitól, hogy jövő vasárnap ne szavazzanak se a szélsőjobboldalra, se a baloldalra. Ahol pedig három jelölt jutott tovább, ott az UMP-s jelölt nem lép vissza, hanem részt vesz a második fordulóban, "bármi is történjen".

Nem valószínű azonban, hogy ez a pártutasítás helyi szinteken visszhangra talál, ugyanis a déli országrészben a lemaradt jobboldali jelöltek egy része kifejezetten azért kíván visszalépni a második helyen végzett szélsőjobboldali jelölt javára, hogy megakadályozza a baloldali győzelmet. A tagság részéről általánosságban egyre nagyobb nyomás nehezedik a jobbközép párt vezetőségére azért, hogy alakítson ki valamilyen együttműködést a Nemzeti Fronttal.

Ez a helyzet például a Marseille-hez közeli Arles városában, ahol a harmadik helyre szorult Roland Chassain UMP-s jelölt délelőtt bejelentette: inkább nem indul a második fordulóban, mert "mindent hajlandó megtenni" azért, hogy Michel Vauzelle szocialista képviselőt ne válasszák meg újra. "Természetesen elítélem Chassain álláspontját. Annak lesznek következményei, amelyekről a politikai vezetőség fog dönteni, ha eljön az ideje" - mondta Jean-Francois Copé, az UMP főtitkára délutáni sajtótájékoztatóján.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!