Nagyvilág

2012.06.18. 17:05

A szentszéki államtitkár szerint "szánalmas hazugságok" terjedtek el a Vatikánról

Róma, 2012. június 18., hétfő (MTI) - "Szánalmas hazugságok" terjedtek el a Vatikánról az utóbbi hónapokban az olasz sajtóban - hangoztatta Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilapnak hétfőn megjelent interjúban.

Róma, 2012. június 18., hétfő (MTI) - "Szánalmas hazugságok" terjedtek el a Vatikánról az utóbbi hónapokban az olasz sajtóban - hangoztatta Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilapnak hétfőn megjelent interjúban.A szentszéki államtitkár - a vatikáni "kormányfő" - első alkalommal nyilatkozott a Vatikánból kiszivárogtatott dokumentumok botrányáról, a Vatileaks néven ismert botrányról és a pápai komornyik letartóztatásáról.

A dokumentumok kicsempészéséért május 25-én tartóztatták le Paolo Gabrielét, XVI. Benedek komornyikját. Bertone az egymillió példányszámban megjelenő olasz hetilapnak kijelentette: "senki sem akarja eltitkolni az egyház árnyait és tévedéseit", de számos újságíró "meséket talál ki és legendákat gyárt". A szentszéki államtitkár kitalációnak nevezte az olasz újságokban megjelent feltételezéseket, miszerint a Vatileaks hátterében a Vatikán falain belül zajló hatalmi harc húzódik meg. "Egyetlen egy bíboros sem érintett a dokumentumok kiszivárogtatásában"- jelentette ki Bertone, aki szerint az olasz sajtó célja a bíborosok és a pápa megosztása volt, de ez nem sikerült, mivel az egyház egységesen sorakozik fel a pápa mögé. Bertone megjegyezte, hogy a Vatileaks-botrány csakis olasz kontextusban érthető meg, mivel az olasz sajtó célpontja ő volt, így akarták lemondásra kényszeríteni. A szentszéki államtitkárságról és a pápai dolgozószobából kiszivárogtatott bizalmas jelentések és levelek januártól jelentek meg az olasz újságokban. XVI. Benedek ezt követően három fős bíborosi testületet bízott meg az "áruló" azonosításával. A vatikáni csendőrség tartóztatta le Gabrielét, aki azóta egyedüli vádlottként a pápai állam fogdájában vár a bírósági tárgyalására.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!