Nagyvilág

2009.08.07. 09:41

Tongai kompkatasztrófa: 66 halott is lehet

<p>A korábbi adatokkal szemben akár hatvanhat halottja lehet a tongai kompkatasztrófának - közölték pénteken a mentõalakulatok.</p>

Egy nappal korábban még 25 eltûntrõl számoltak be a hatóságok, de közben kiderült, hogy a hajón jóval többen voltak, mint azt  gondolták.

A helyi idõ szerint szerda éjfél elõtt elsüllyedt hajó tragédiájának 53 túlélõje van, és legalább 64 embert eltûntként tartanak nyilván - közölte a keresõ- és mentõmunkálatok irányító John Dickson. A férfi elmondta, hogy eddig két holttestet találtak, és kiderült, hogy az elsõ számokkal ellentétben nem 79-en, hanem 119-en voltak a kompon.

A togai rendõrfõkapitány egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pontos utaslista a hajó fedélzetén lehetett, így elképzelhetõ, hogy még többen voltak a kompon. Chris Kelley elmondása szerint a túlélõk közül 15-en nem szerepeltek a listán.

A 64 eltûnt között 21 nõ, és hét gyerek van, akik a fedélközben aludtak a hajó elsüllyedésekor.

A "Princess Ashika" nevû hajó Toga fõvárosából indult el, és a kikötõtõl 86 kilométernyire süllyedt el, miután az erõs hullámok felborították a kompot. A jármûvet 35 méterrel a vízszint alatta találták meg. A holttestek kiemelésére Ausztrália és Új-Zéland is haditengerészeti búvárokat küldött a togai kormányfõ kérésére, aki szerint már nagyon kevés esély van arra, hogy túlélõkre bukkannak.

A 34 éves kompot a csendes-óceáni királyság idén kapta Fidzsitõl egy másik, nem elég biztonságosnak ítélt komp helyettesítésére. A "Princess Ahsikát" a tervek szerint csak 2011-ig használták volna a 169 szigetbõl álló országban, amikor egy új, jelenleg építés alatt álló hajó váltotta volna le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!