Nagyvilág

2008.10.08. 16:44

A főügyészséghez fordult Slota kijelentései miatt egy parlamenten kívüli szlovák párt

<p>Kimerítik-e a nemzet- és fajgyalázás, valamint a meggyőződés miatti rágalmazás fogalmát Ján Slota legutóbbi kijelentései?</p>

Ezzel a kérdéssel fordult a szlovák főügyészséghez egy parlamenten kívüli minipárt északi szomszédunknál. A második legnagyobb kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt élén álló Ján Slota múlt vasárnap az északkelet-szlovákiai Kapipálvágásán, egy kettőskereszt-állítási ünnepségen - amellett, hogy sértően beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterről - gyilkosoknak nevezte a magyarok őseit, a turulmadarakat pedig magyar papagájokként említette. A parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt vezetői most azt akarják megtudni, miként viszonyul a főügyészség Slota ilyen és ezekhez hasonló kijelentéseihez.

A Polgári Konzervatív Párton belül olyan vezető szlovák értelmiségiek politizálnak, akik a magyarokkal szembeni toleranciájukról ismertek.

A szlovákiai magyar párt kedden bejelentette: büntetőjogi feljelentést Ján Slota ellen.


· Feljelentést készít elő az MKP
· Slota: "magyar papagájok" a turulok
· Törölték a tárképről  Magyarországot
· A nap képei A nap képei 2008.09.07.
· Nagyvilági híreink

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!