Nagyvilág

2008.09.11. 06:34

"Szeptember 11-e még mindig jelkép”

<p>A lángoló, majd összedőlő ikertornyok látványát nem felejtik, akik látták. Márpedig ők sokan vannak, hiszen szeptember 11-e képei körbejárták a világot. Azóta sok minden megváltozott – hangzik el gyakran ez a közhely.</p>

De mi is változott valójában? Mi, civilek félünk? Esetleg a titkosszolgálat figyel jobban, vagy a terroristák óvatosabbak? Erről kérdeztük Tálas Péter  biztonságpolitikai szakértőt.

A szeptember 11-e okozta változások közül kiemelendő, hogy a világban ekkor tudatosult igazán, hogy a terrortámadás komoly fenyegetettség – válaszolta. Azóta a civil lakosság a saját bőrén is érzi a hét évvel ezelőtti esemény utóhatásait, gondolok itt a terrorellenes intézkedésekre, a fokozott reptéri ellenőrzésekre – folytatta –, de leginkább arra, hogy a terrorizmussal kapcsolatos szemlélet változott meg. Kellőképpen differenciált ez a szemlélet? „Nem, szeptember 11-e még mindig jelképnek számít. Sokan legveszélyesebbnek még mindig az Al kaidát tartják, miközben ennek a csoportnak az ereje meggyengült. De a médiában is visszhangja, csak a nagyobb terrorcselekményeknek van – válaszolta. Miközben azt gondoljuk, hogy az ikertornyok lerombolása óta nem történt jelentősebb támadás, tévedünk, nőtt a terrorcselekmények száma, csak nem Európában, hanem a Közel-keleten.”

Elkapva

Európában és az USA-ban miért nem, ennyire jól végzi munkáját a titkosszolgálat, vagy a terroristák óvatosabbak? „Talán mindkettő. A civilek is érezhetik, hogy sok terrorista ellenes intézkedést vezettek be. A szélsőséges csoportok pedig nem elég felkészültek, nem elég erősek mostanában, egy szeptember 11-éhez hasonló támadáshoz. De az is igaz, hogy a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően több terroristát kapnak el, még azelőtt, hogy tettüket megvalósíthatnák” – vélekedett.

Terroristák előtt?

A biztonságpolitikai szakértő a 80-as években gyakori gépeltérítéseket említette: egy-egy támadás után jobban odafigyel a titkosszolgálat az adott területre. Adódik persze a kérdés, hogy miért csak a tragédiák után nagyobb az elővigyázatosság? Miért nem jár a titkosszolgálat a terroristák előtt? A szakértő erre nem adott megnyugtató választ:

"Ha előrébb járnának, akkor nem lenne terrorizmus. Az azonban elmondható, hogy a nyomukban vannak, és olykor-olykor utolérik őket. A szélsőségesek az elkövetés módszerében is előrébb járnak, fantáziájuk mindig szélesebb, mint a titkosszolgálatnak. De a szakemberek feladata nem elsősorban a cselekmények kivédése, hanem azon csoportok figyelése, akik közül potenciális terroristák kerülhetnek ki.” Hozzátette: azt tudomásul kell vennünk, hogy a terrorizmust vissza lehet ugyan szorítani, de megszüntetni nem lehet.

Félnek az emberek a terrortámadástól? „Ez országtól függ – válaszolta. Amerikában erősen él az emberekben az esemény emléke, de például hazánkban nem tekintjük kihívásnak a terrorizmust.


...
· Terror, emberkereskedelem, pedofilok
· Önnek mi maradt meg a 9/11-ből?
· Nagyvilági híreink
· Magyarország hírei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!