Nagyvilág

2008.09.16. 09:16

Nincs kormánya Ukrajnának

<p>Összeomlott a kormánykoalíció Ukrajnában - közölte kedden a kijevi parlament elnöke.</p>

Összeomlott a nyugatbarát kormánykoalíció Ukrajnában - jelentette be kedden a kijevi parlament elnöke. Julia Timosenko kormányfő a következő harminc napban megpróbál új koalíciót alakítani, ha nem sikerül, akkor előrehozott választások lesznek.

Julia Timosenko Tömbje a várakozások szerint koalícióra léphet az oroszbarát, ellenzéki Régiók Pártjával, vagy választásokat írnak ki - várhatóan december 21-re.

A politikai válság szeptember 3-án kezdődött, amikor Viktor Juscsenko elnök kivonta a koalícióból pártját, a Mi Ukrajnánkat azért, mert Timosenko kormányfő oroszbarát erőkkel együtt megszavazta azt a törvényt, amely megkönnyíti az elnök hivatalból való elmozdítását, és szűkíti hatáskörét. Juscsenko "parlamenti puccsról" beszélt, és azt mondta, hogy Timosenko diktátorságot akar.

Viktor Juscsenko és Julia Timosenko alig négy éve, a Narancs Forradalom idején még szövetségesek voltak. Mindketten nyugatbarát politikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!