Nagyvilág

2008.09.01. 17:09

Új jogokat kaptak a svájci állatok

<p>Tilos az élő csali, a disznóknak jár a zuhany, a kutyatulajdonosoknak pedig tanfolyamon kell elsajátítaniuk a helyes kutyanevelés módját hétfőtől Svájcban.</p>

Az alpesi országban új, szigorú állatvédelmi törvény lépett ugyanis életbe, ami részletesen szabályozza, hogyan kell bánni a háziállatokkal, és az állatkertben vagy cirkuszban tartott vadállatokkal.

Az új svájci jogszabály szerint az aranyhalakat sem lehet többé élve lehúzni a vécén. Először le kell ütni a halat, ezután lehet megölni, végül a gazdi megszabadulhat a tetemtől - határozza meg a törvény. A vadon élő halaknak is új jogok járnak az alpesi országban. Ezentúl tilos élő halat csaliként használni, illetve azzal a szándékkal horgászni, hogy a kifogott halat visszadobják.

Törpepapagájból és hörcsögből egyszerre legalább kettőt kell tartani, de ha lámára, alpakára vagy jakra vágyik egy svájci, nekik is kell társat biztosítani. A birkáknak és kecskéknek pedig legalábbis "vizuális kontaktusban" kell lenniük fajtársaikkal. A disznóknak hétfőtől joguk van a frissítő zuhanyhoz - kérdés, hogy szívesen élnek-e vele.

A kutyatulajdonosoknak tanfolyamot kell végezniük, ahol megtanulják, hogyan neveljék kevésbé harapósra az ebet. Az ember legjobb barátjának ezentúl nem lehet megkurtítani a fülét és a farkát, akármennyire is divatos ez néhány fajtánál. A gazdák nem "kényszeríthetik" a kutyákat olyan műtétre sem, amitől az ebek lógó füleket kapnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!