Nagyvilág

2008.09.01. 20:19

A Gustav hurrikán Texas felé tart, de gyengül

<p>A Gustav továbbra is kettes erősségű hurrikánként halad északnyugat felé az Egyesült Államokban. A forgószél helyi idő szerint hétfő délelőtt tíz óra előtt (közép-európai idő szerint hétfő délután öt óra előtt) érte el Louisiana államot. <dia width="900" height="700" alt="A Gustav hurrikán Texas felé tart, de gyengül 2008.09.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_Gustav_hurrik_n_Texas_fel__tart__de_gyeng/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A Gustav hurrikán Texas felé tart, de gyengül 2008.09.01." /></a></dia></p>

Az előrejelzések szerint kedden elérheti a szomszédos Texas államot, ahol jelenleg George W. Bush amerikai elnök is tartózkodik.

A vihar 175 kilométer per órás tartós széllel csapott le a szárazföldre, de két óra alatt ez 170 kilométer per órásra csökkent. Várhatóan tovább mérséklődik majd az ereje, miközben a szárazföld belseje felé halad. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szerint a normálisnál három-négy méterrel magasabb áradásra lehet számítani ott, ahol a hurrikán közepe elérte a partot. A forgószél miatt akár 500 milliméter csapadék is eshet Louisiana, Mississippi, Arkansas és Texas államok egyes részein, de a 150-300 millimétert valószínűleg eléri csütörtökig.

George W. Bush amerikai elnök hétfőn pártja nagygyűlése helyett Texas államba utazott, hogy a rendkívüli helyzet kezelését felügyelje. A Katrina hurrikán három évvel ezelőtti pusztítása után az elnök már előre rendkívüli állapotot hirdetett a forgószél valószínű útjába eső területeken.

A Gustav hurrikán közepe jelenleg 105 kilométerre van New Orleanstól. A forgószél miatt csaknem kétmillió ember hagyta el Louisiana államot, amit a szakértők minden idők legnagyobb amerikai evakuálási akciójának neveztek.

A Gustav hurrikán korábban végigsöpört a Karib-tenger nagy részén, legkevesebb 81 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozva. Kubában több ezer ház tetejét tépte le a vihar.

A Gustav nyomában pedig máris közeledik a következő forgószél, a Hanna trópusi vihar. Az amerikai hurrikánfigyelő központ előrejelzései szerint a vihar szerdán a Bahamáknál északra fordul, de pénteken elérheti Dél-Karolina államot.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!