Nagyvilág

2008.08.22. 12:05

Madridi légikatasztrófa - - A felszállás előtt még nem gyulladt ki a gép motorja

<p>Ellentmond a szerdai madridi légikatasztrófáról készült egyik videófelvétel a szemtanúk beszámolójának, amelyek szerint a szerencsétlenül járt repülő egyik motorja kigyulladt a felszállás közben - jelentette a spanyol El Pais című napilap pénteken.</p>

Az AENA polgári repülésügyi hatóság felvétele szerint a Spanair MD-82-es repülő felszállt a kifutópályáról, majd pár pillanattal később visszacsapódott a madridi Barajas repülőtér aszfaltjára - írta az El Pais, amely szerint a videó azt mutatja: a repülőgépen csak azután ütött ki a tűz, hogy a jármű visszazuhant a földre.

Korábbi sajtóhírek szemtanúk elmondása alapján arról számoltak be, hogy a gép baloldali motorja már akkor lángolt, amikor a repülő felszállt a kifutópályáról. Ezt azonban a tragédiát vizsgáló hatóságok eddig nem erősítették meg.

A Spanair mindössze annyit közölt, hogy a légfűtés szellőzőjáratának szelepét nem sokkal a felszállás előtt javították a gépen, szakértők szerint azonban nem ez volt az oka a balesetnek. Az esetet vizsgálók úgy látják: valószínűleg egy hibák sorozatából álló láncreakció tehető felelőssé a történtekért. "Több mint egy oka volt ennek. Egy motor nem okozhatta a balesetet" - mondta az El Paisnak Manuel Battista, az AENA vezetője.

A Kanári-szigetekre tartó repülőgépet szerdán érte a baleset, miközben a madridi repülőtérről készült felszállni. A gép visszacsapódva a felszállópályára végül lecsúszott az aszfaltról, és lángokba borult. A tragédiában 153 ember vesztette életét és a 19 túlélő közül négyen továbbra is válságos állapotban vannak. Mindössze egyetlen olyan utas van, aki karcolásokkal úszta meg az utóbbi évek legsúlyosabb európai légikatasztrófáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!