Nagyvilág

2008.07.06. 09:18

Lufikkal szállt a szomszéd államba egy amerikai férfi

<p>USA - Héliummal töltött lufikat kötött napozóágyára egy férfi az Egyesült Államokban, és átrepült a szomszéd államba.</p>

Ez volt a harmadik alkalom, hogy a férfi megkísérelte a 378 kilométeres utazást. A 48 éves amerikai férfi Oregon államból indult, étrepült a sivatag felett, és a szomszédos Idaho ((ejtsd: Ájdahó)) államban ért földet, helyi idő szerint szombat délután. A 378 kilométert kilenc óra alatt tette meg.

Kent Couch légpuskával és egy fúvócsővel felszerelkezve szállt a magasba. Volt nála egy kampós végű rúd a lufik átrendezéséhez, GPS készülék, magasságmérő, műholdas telefon és ejtőernyő is. A férfi saját becslése szerint a repülő szerkezet hatezer dollárba (893 ezer forintba) került.

Helyi idő szerint szombat reggel elköszönt feleségétől, gyerekeitől és a család kutyájától, majd a magasba emelkedett a több mint 150, héliummal töltött színes lufival. Kilenc órával később az Idaho állambeli Cambridge település közelében landolt, a helyiek legnagyobb meglepetésére.

Kent Couchnak harmadik nekifutásra sikerült a szokatlan repülés. Az első alkalommal ejtőernyővel ki kellett ugrania a székből, a második próbálkozáskor pedig nem sikerült átjutnia az államhatáron.

Egy hasonló kísérlet során egy brazil pap idén áprilisban eltűnt az Atlanti-óceán fölött. Adelir Antonio de Carli atya a lufis repülés 19 órás világrekordját próbálta megdönteni. A papot nem találták meg.

A lufis repülés úttörője Larry Walters volt, aki 1982-ben csaknem ötezer méter magasra emelkedett Los Angeles fölé egy kerti székben. Az észak-amerikai férfi épségben megúszta a kalandot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!