Nagyvilág

2008.06.05. 07:38

Ukrajnában megkezdődött a magyar nyelvű közoktatás leépítése

<p>Magyarország - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozatot tett közzé, amelyben tiltakozását fejezi ki az magyar nyelvű oktatás fokozatos ukránosítása ellen, amely hosszú távon a kárpátaljai magyarság teljes asszimilációját készíti elő.</p>

Nyilatkozatában a KMKSZ felhívja a figyelmet arra, hogy az ukrán oktatási miniszter 2008. május 26-án kelt 461. számú rendeletével jóváhagyta az ukrán nyelvoktatásának javításáról szóló ágazati programot. E program alapelve a nemzetiségi iskolákoktatási nyelvének ukrán nyelvre történő fokozatos cseréje, amelyet egyes tantárgyak ukrán nyelven történő oktatásával, illetve más tantárgyak kétnyelvű oktatásával, az ukrán nyelvórák számának más tantárgyak rovására történő megnövelésével kívánnak biztosítani.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ezeket az intézkedéseket alkotmányellenesnek, a hatályos törvényekkel és nemzetközi megállapodásokkal ellentétesnek tartja. Olyannak, amely többek között a magyar oktatási rendszer szétzilálását, s hosszú távon a kárpátaljai magyar etnikum beolvasztását készíti elő – áll a nyilatkozatban.

A KMKSZUkrajna és Magyarország közjogi méltóságaihoz, illetve nemzetközi fórumokhoz fordul a kisebbségi és emberi jogok durva megsértése miatt.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!