Nagyvilág

2008.06.09. 08:14

Tömeges letartóztatás Klagenfurtban

<p>Mintegy 140 szurkolót vettek őrizetbe vasárnap este Klagenfurtban a német-lengyel csoportmérkőzés idején - közölte a dél-ausztriai város rendőrsége, hozzátéve: sikerült elkerülniük az erőszakot a labdarúgó Európa-bajnokság esti meccsén.</p>

Az APA osztrák hírügynökség szerint a letartóztatott szurkolókat kiutasítják az országból.

"Este fél kilenc körül a rendőrök előállítottak körülbelül 140 veszélyesnek minősített szurkolót, akik a gyanú szerint bűncselekményekben és kisebb erőszakos eseményekben vállaltak szerepet" - közölte a klagenfurti rendőrség. "A letartóztatásokra azért volt szükség, hogy elejét vegyük a későbbi erőszaknak" - tette hozzá a hatóság.

A drukkerek többsége német állampolgár, akiket az osztrák és német rendőrség egységei letartóztatásuk előtt megfigyelés alatt tartottak. Az AFP tudósítója szerint az első csoporton - mintegy hatvan embert - akkor ütöttek rajta, amikor rasszista szlogeneket kántáltak a város utcáin. A "Minden lengyel hordjon sárga csillagot!" mondatot és ehhez hasonlókat kiabáló szurkolók közül néhányat elengedtek a rendőrség emberei, többségüket azonban őrizetbe vették.

"Köszönhetően az előzetes információknak és a korábbi nyomozásnak, a rendőrségnek sikerült fenntartania a rendet a szurkolói zónában, és biztosítani a békés drukkerek biztonságát" - közölte a rendőrség.

Németország és Lengyelország vasárnap este játszotta az első csoportmérkőzését Klagenfurtban. A szervezők mintegy 25 ezer német és 20 ezer lengyel szurkolót vártak a találkozóra, amelyen végül a német együttes diadalmaskodott 2-0-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!