Nagyvilág

2008.06.02. 23:15

Sikeres volt Edward Kennedy szenátor agyműtéte

<p>Sikeres agyműtétet hajtottak végre a rosszindulatú agydaganattal diagnosztizált Edward Kennedy amerikai szenátoron hétfőn - közölték a politikust kezelő, Észak-Karolina államban található Duke Egyetem orvosi központjának illetékesei.<BR /><BR /></p>

Doktora azt mondta, hogy a három és félórás "műtét sikeres volt és az orvosok elérték vele céljaikat." Hozzátette: Edward Kennedy végig ébren volt az operáció közben.

Egy egyhetes pihenő után a Bostonban működő Massachusetts Közkórházban megkezdik a politikus sugárkezelését, majd kemoterápiát kap.
A 76 éves szenátor már a beavatkozás előtt jelezte, hogy a műtét és a kezelések után kész visszatérni a szenátusba, és aktívan részt venni Barack Obama elnökválasztási kampányában.

Edward Kennedyt május közepén szállították kórházba, miután rosszul lett otthonában. A vizsgálatok kiderítették, hogy egy rosszindulatú daganat, glióma van agyának bal lebenyében.

A betegek nagy része egy éven belül belehal a daganatba, míg lassabban növekvő tumor esetén átlagosan öt évig maradnak életben.
A most 76 éves szenátort először 1962.-ben választották be a felsőházba, fivére, John F. Kennedy helyére. Azóta hétszer választották újra, ezzel ő a szenátus második legrégebbi tagja.

A tragikus sorsú Kennedy családban Edward három fivérét veszítette el. A legidősebb fiú, Joseph még a második világháborúban halt meg. John F. Kennedyt elnöksége alatt, 1963. november 22-én lőtték le Dallasban, Robert Kennedyt pedig öt évvel később gyilkolták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!