Nagyvilág

2008.06.15. 15:15

Nagy-Britanniában fejezi be európai búcsúkörútját az amerikai elnök

<p>Nagy-Britannia - Háborúellenes tüntetőkkel kell szembenéznie vasárnap délután Londonban az amerikai elnöknek, aki II. Erzsébet királynő mellett Gordon Brown miniszterelnökkel is megbeszélést folytat.</p>

Az európai búcsúlátogatáson tartózkodó George Bush-t váró demonstrálók az iraki és afganisztáni katonai beavatkozás ellen tiltakoznak.

Londoni látogatását megelőzően Bush a The Observer című brit lapnak adott interjújában azt közölte: az iraki csapatkivonásnak egyelőre nincs menetrendje, és Nagy-Britanniának nem szabad kockáztatnia a csapatai hazahívásával a szövetségesek eddigi sikereit. Mint fogalmazott: bízik benne, hogy Gordon Brown meggyőződik róla, hogy az eddig hozott áldozatokat nem szabad hiábavalóvá tenni a csapatkivonással.

Bush kijelentéseit a lap Londonnak szánt figyelmeztetésként értékelte, ezt azonban az amerikai elnök kíséretének egy tagja "nevetséges vádnak" minősítette. A Downing Street szóvivője pedig kijelentette: "semmiféle nézeteltérés" nincs az Egyesült Államokkal ebben a témában. Mint közölte: az elnök és a kormányfő a klímaváltozással, a világgazdaság helyzetével és a nemzetközi tőzsdével kapcsolatos kérdéseket is megvitatja majd a találkozón.

George Bush és felesége Párizsból érkezik közép-európai idő szerint délután háromkor a brit fővárosba, ahol II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg délutáni teán fogadja őket Windsorban. Az elnöki pár ezután Gordon Brown kormányfővel és feleségével vacsorázik a Downing Streeten, ahol rendőri csapatok várakoznak, felkészülve a háborúellenes tüntetőkkel való esetleges összecsapásokra.

George Bush hétfőn kezdte európai búcsúlátogatását, amelynek során hat államba látogatott el. A hét elején megbeszéléseket folytatott a soros uniós elnöki tisztséget betöltő Szlovéniában az Európai Unió vezetőivel, majd Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozott. Bush ezután Rómába utazott, ahol Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel tárgyalt, XVI. Benedek pápa pedig magánkihallgatáson fogadta. Útjának utolsó előtti állomása Párizs volt, ahol Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott megbeszélést, innen érkezik vasárnap délután a brit fővárosba. Bush hétfőn Észak-Írországba utazik, majd még a nap folyamán innen repül vissza az Egyesült Államokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!