Nagyvilág

2008.06.12. 13:18

Már nincs gond a talajmintával a Marson

<p>Több napi kínlódás után megoldódott a Phoenix automata Mars-űrhajó problémája a talajmintával. A földi irányítóknak sikerült megtölteniük az egyik miniatűr égetőkemencét, amely majd az egykori élet nyomait fogja keresni a szemcsékben. <BR /></p>

Korábban sehogy sem sikerült elérni, hogy a Mars északi pólusa közelében kiemelt fagyott talajmintából egy milliméteresnél kisebb szemcsék essenek be a kemencébe. A minta egy tömbben maradt a kemence nyílása fölötti rácson. De aztán a földi irányítók sokszor egymás után alaposan megrázatták a rácsot, és végül egyetlen másodperc alatt megtelt a kemence megfelelő szemcseméretű anyaggal.

A repülésirányítók egy-két napon belül bezárják a kemencét, és megkezdik az égetést. A műszer előbb a víztartalmat fogja vizsgálni, majd fokozatosan ezer fokra hevíti a mintát, és elemzi a közben keletkező gázok összetételét. Az egész vizsgálat körülbelül 5 napig fog tartani.

A kemencét csak egyszer lehet használni, de a Phoenixen van belőle még hét hasonló.

Közben elkezdik mikroszkóposan is vizsgálni a talaj szerkezetét. Az első képeket csütörtökre várják. Peter Smith, az Arizonai Egyetem tudósa elmondta, hogy amit eddig láttak a kiemelt talajminta szerkezetéről, az nagyon furcsa, és teljesen eltér a Mars más pontjain tapasztalttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!