Nagyvilág

2008.06.02. 16:36

Kézigránát, szesz és gyémánt az ukrán határon

<p>Ukrajna - Egy ukrán csempész kézigránáttal követelte vissza lefoglalt szeszszállítmányát az egyik határőrsön, míg egy másik, Németországból hazatérőben lévő ukrán zsebében több mint 8 ezer darab briliánst találtak a lengyel határon.</p>

Az egyik Odessza megyei határőrsre hétfő hajnalban rontott be egy ismeretlen személy, aki egy RGD-5 kézigránáttal a kezében azt követelte, hogy a határőrök szolgáltassák vissza neki azt a 2600 liter tiszta szeszt, amelyet előző nap foglaltak le az ukrán-moldovai zöldhatáron.

Vasárnap ugyanis a járőröző határőrök egy mezei úton, a határtól alig pár száz méterre tartóztattak fel egy furgont, amelynek rakterében 13 darab, egyenként 200 literes, szesszel teli hordót találtak. A szeszt és a furgonban tartózkodó három fiatalembert a helyi határőrsre szállították.

A hajnali fenyegetőzővel egy túsztárgyaló vette fel a kapcsolatot, aki egy alkalmas pillanatban gumilövedékekkel ártalmatlanította a férfit. Mint kiderült, a kézigránátból előzőleg már eltávolították a biztonsági szeget, de még idejében sikerült megakadályozni a robbanást.

Egy szintén szeszcsempészettel foglalkozó ismeretlen személy az ukrán-belarusz határon okozott meleg pillanatokat azzal, hogy Niva terepjárójával megállás nélkül akart keresztülhajtani az egyik közúti határátkelőn. Az ukrán határőrök előbb a levegőbe adtak le figyelmeztető lövéseket, ám mikor ez nem használt, szétlőtték a kocsi abroncsait. Az végül pár méterre a határtól állt meg. Vezetőjének sikerült kiugrania a járműből, s átfutott belarusz területre. A Nivában a határőrök egy tartályban 80 liter bort találtak.

S míg az országból alkoholt próbáltak egyesek kicsempészni, egy Németországból hazafelé tartó ukrán vendégmunkás zsebében 8 258 darab briliánst találtak a jagotyini lengyel-ukrán határállomás vámosai. Az 51,75 grammnyi gyémánt összértékét közel egymillió hrivnyára (kb. 135 ezer euróra) becsülte a hatósági szakértő. A legnagyobb brill 4,29 grammot nyomott, s értékét közel 21 ezer euróra taksálták. Mindhárom eset kapcsán nyomozást indítottak.

 

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!