Nagyvilág

2008.06.15. 09:09

Újabb titkos iratokat találtak egy angliai vonaton

<p>Anglia - Ismét a brit kormány titkos iratait találta egy utas egy személyvonaton Nagy-Britanniában - jelentette a The Independent on Sunday brit vasárnapi lap.</p>

A papírok állítólag a nemzetközi terrorizmus finanszírozásával, drogkereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos adatokat tartalmaznak. Ezen a héten másodszor derült ki, hogy titkos iratokat felejtettek egy vonaton. Szerdán a BBC brit közszolgálati csatornához jutattak el egy borítékot, amelyben az al-Kaida terrorszervezet pakisztáni

tevékenységéről szóló hivatalos írások voltak. Ezeket egy Londonból induló szerelvényen találták kedden.

A The Independent on Sunday című vasárnapi laphoz eljuttatott iratokat még szerdán találták egy Londonba tartó vonaton. A szerelvény később a Waterloo állomásra futott be, ahol a BBC-nek eljuttatott papírokat találták kedden. A korábbi ügyben egy magas beosztású köztisztviselőt elbocsátottak, mert ki sem vihette volna az iratokat a kormányépületekből.

Az újabb elhagyott dokumentumokban a lap szerint arról van szó, hogyan lehet kijátszani a kereskedelmi és banki rendszereket annak érdekében, hogy Iránban tömegpusztító fegyverek gyártását támogathassák. A nemzetközi terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban pedig az internetes fizetés lehetőségét részletezik az iratokban. Találtak még a borítékban jegyzeteket is, amiket a pénzmosás elleni nemzetközi szervezet (FATF) jövő héten kezdődő londoni konferenciájára írtak.

A BBC-hez hasonlóan a The Independent on Sunday is átadta a dokumentumokat a brit kormánynak, és nem tesz közzé részleteket belőlük - állítja a lap. A brit pénzügyminisztérium egy szóvivője azt mondta, nagyon aggasztónak tartják, ami történt, és lépéseket tesznek, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset.

További nagyvilági hírek:

  • Élelmiszerhiányt okozott az argentin gazdák sztrájkja
  • Földrengés Japánban: megtalálták a külföldieket
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!