Nagyvilág

2008.06.03. 08:06

Hazatértek a "szektás gyerekekek" Texasban

<p>Visszatértek szüleikhez a többnejűséget hirdető texasi szektától elvett gyerekek. A BBC internetes oldalának információi szerint a több, mint 400 gyerekből legkevesebb 129 került vissza kedden szüleihez azután, hogy a texasi Legfelsőbb Bíróság engedélyezte hazatérésüket.</p>

A gyerekeket azért vették el szüleiktől még áprilisban, mert állami tisztségviselők gyanúja szerint a szektatagok sokszor fizikailag és szexuálisan is bántalmazták őket. A közösségben a lányokat már a pubertáskorban beavatták a szexuális életbe. A fiatal fiúkat pedig úgy nevelték, hogy állandósítsák ezt a gyakorlatot. A bíróság azonban nem talált elegendő bizonyítékot a vádakra.

A több mint 400 gyereket - akiknek fele öt évesnél fiatalabb- az állami hatóságok áprilisban vették védőőrizetbe a többnejűséget hirdető szekta, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza farmján. A texasi Eldorado közelében találhat farmot azután kutatták át, hogy egy 16 éves lány telefonon segítséget kért a hatóságoktól. Azt mondta, fizikailag és szexuálisan is bántalmazták a szekta farmján. A lányt egyébként azóta sem találják, a hatóságok szerint pedig lehetséges, hogy a telefonhívás megtévesztés volt.

A texasi Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, hogy a gyerekek a hatóságok által szorgalmazott gyámságba vétel helyett visszatérhessenek a szüleikhez. A bíróság szerint az állami tisztviselők nem bizonyították kellőképpen, hogy a gyerekek a szekta farmján olyan veszélynek voltak kitéve, amely azonnali gyámságukat indokolta volna. A bírói rendelkezés szerint a gyerekek szülei nem hagyhatják el Texas államot, és felnőttképzési tanfolyamokon is részt kell venniük. Ezenkívül a rendelkezés értelmében a szülők nem befolyásolhatják a gyermekek szexuális megrontása ügyében kezdett vizsgálatokat és szükség esetén lehetővé kell tenniük gyermekeik orvosi kezelését.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyház egyik idősebb tagja, Willie Jessop szerint új rendelkezéseik értelmében a közösségük ezentúl tiltani fogja a fiatalkorú lányok házasságát. A férfi elmondása szerint az efféle házasságok mindeddig megegyezésen alapultak.

A Mormon Egyházból kivált Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnevezésű közösség alapítója, az 52 éves Warren Jeffs jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti, miután egy utahi bíróság elítélte nemi erőszakban való bűnrészesség miatt. A többnejűséget egykoron elfogadó Mormon Egyház egyébként már több mint egy évszázada lemondott a poligámiáról. Ez volt ugyanis az ára annak, hogy Utah állam az Egyesült Államokhoz csatlakozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!