Nagyvilág

2008.06.22. 14:25

Greenpeace-aktivisták a pácban

<p>Japán - Meghosszabbították az előzetes letartóztatását vasárnap annak a két japán Greenpeace-aktivistának, akik bálnahúst loptak, hogy saját állításuk szerint a korrupciót bizonyítsák.</p>

A 31 éves Junichi Satot és a 41 éves Toru Suzukit még pénteken fogták el, és további tíz napig maradnak a rendőrségen.

A Greenpeace világméretű aláírásgyűjtésbe kezdett a két aktivista szabadon bocsátásáért. A készülő petíciót egyenesen Yasuo Fukuda japán miniszterelnöknek címzik. A Greenpeace japán vezetője azt is leszögezte, hogy nem tágítanak, és tovább nyomoznak a bálnavadászok után.

A lopás még áprilisban történt. A Greenpeace közlése szerint az aktivisták egy doboz húst emeltek el, és átadták tokiói ügyészeknek. Azt akarták ezzel bizonyítani, hogy az adófizetők pénzéből végzett bálnavadászatból származó húst a feketepiacon értékesítik. Azt akarták elérni, hogy vádat emeljenek a szóbanforgó bálnavadász hajó 12 tagú legénysége ellen. Az ügyészek azonban elutasították a kérést.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet - hasonlóan a legtöbb nyugati országhoz - elítéli, hogy évente ezer bálnát pusztítanak el japán cetvadászok. A japán kormány azonban azzal védekezik, hogy a bálnavadászat az ország kulturájának része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!