Nagyvilág

2008.06.02. 23:12

Bedokkolt a Discovery

<p>Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Discovery űrsikló hétfőn egy japán és hat amerikai asztronautával a fedélzetén - közölték az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) illetékesei. <BR /></p>

A Discovery az űrállomás Kibo nevű japán laboratórium legnagyobb elemét, valamint alkatrészt is szállít a bázis meghibásodott mellékhelyiségének javításához.

Az űrállomás egyetlen, orosz gyártmányú WC-je a múlt héten romlott el, és mivel a legénység a rendelkezésre álló eszközökkel nem tudta azt megjavítani, munkájukhoz cserealkatrészt igényeltek a Földről.

A Discovery 338 kilométerre a Földtől kapcsolódott rá az épülő nemzetközi űrbázisra, magyar idő szerint hétfő este. Az amerikai űrsikló a tervek szerint kilenc napig marad összekötteteésben az állomással.

Eközben az asztronauták várhatóan három űrsétát hajtanak majd végre. Ezek részeként a japán gyártmányú Kibo, magyarul "remény" elnevezésű laboratóriumon dolgoznak majd, amelyet egy csaknem 15 tonnás egységgel és egy 10 méter hosszú robotkarral bővítenek ki.

A szerkezetet idén márciusban kezdték el összeállítani, és a mostani munkálatok után feltételezhetően szükség lesz egy harmadik misszióra is - várhatóan 2009 májusában -, hogy munkába állíthassák a szerkezetet.

Amikor elkészül, a Kibo lesz a legnagyobb kutatómodul a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson, amelyen négy kutató dolgozhat majd egy időben.

Az űrsiklóval utazó űrhajósok egyike, a robotokra szakosodott Greg Chamitoff a kéthetes küldetés után az űrállomáson marad.

Visszatér azonban a Földre GarrettReisman, aki már három hónapot töltött a súlytalanságban.

A Discoverynek idén ez a harmadik útja. De még egy negyediket is terveznek: az elképzelések szerint október 9.-én indul el majd újra az űrbe, hogy legénysége szerelésimunkálatokat végezzen a Hubble űrteleszkópon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!