Nagyvilág

2008.05.29. 14:22

Ukrajnának kényelmetlen a XXI. századi „tatárjárás”

<p>Ukrajna - A sztálini években deportált, s Gorbacsov idején rehabilitált krími tatárok hazatérése még 10-12 évig is eltarthat – nyilatkozta Szerver Szalijev, A Krími Nemzetiségek és Deportáltak Köztársasági Bizottságának elnöke.</p>

A sztálini érában, pontosabban 1944. májusában három nap leforgása közel kétszázezer tatár nemzetiségű lakost deportáltak a Krím-félszigetről az Ural térségébe, illetve Szibériába.

Az erőszakkal kitelepített krími tatárok rehabilitációjáról a 80-as évek végén hozott rendelkezést Mihail Gorbacsov. A deportáltak eleinte szórványos, később tömeges méreteket öltő hazatérése a 90-es évek elején kezdődött meg, s a mai napig is tart. Jelenleg már közel 265 ezer tatár nemzetiségű lakost tartanak számon Ukrajna Krími Autonóm Köztársaságában.

Szerver Szalijev véleménye szerint az elkövetkező 10-12 év során még legalább 100 ezer krími tatár hazatérésére lehet számítani, akik közül mintegy 80 ezren jelenleg Üzbegisztánban élnek.

A tatárok hazatelepülése kapcsán már évek óta heves etnikai villongások színtere lett az egykori szovjet térség legkedveltebb üdülőhelye, a Krím-félsziget. Az autonóm köztársaság kormánya ugyanis hiába alakított ki közel 300 új települést a hazatérők számára, a magukat joggal őslakosoknak tartó tatárok egyre hevesebben követelik, hogy eredeti lakóhelyeikre költözhessenek vissza. Egykori városaikba-falvaikba azonban döntőben orosz és ukrán nemzetiségű családok költöztek be azóta, elfoglalva házaikat, termőföldjeiket.

Egy tatár mecsetnek a helyi hatóságok szerint engedélyezetlen építéséből adódóan ráadásul néhány hete csak haditechnikai eszközök beavatkozásával sikerült megakadályozni a vérontást a hazatelepült tatárok és a helyi orosz lakosság között Szimferopolban.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!