Nagyvilág

2008.05.11. 14:34

SMS-sel Mianmarért - a UNICEF felhívása

<p>Segítséget és támogatást kér a UNICEF a mianmari katasztrófa áldozatainak megsegítéséhez. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/SMS_sel_Mianmar_rt___a_UNICEF_felh_v_sa_200/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="SMS-sel Mianmarért - a UNICEF felhívása 2008.05.11." /></a></dia></p>

15:20: "A helyzet hihetetlenül szörnyű"

Sikerült az AFP egyik riporterének eljutnia a miamari (burmai) Rangún városából a Nargis ciklon által földdel egyenlővé tett déli vidékre. A tudósító szerint a "helyzet hihetetlenül szörnyű". Az emberek a romok között téblábolnak éhesen, szomjasan segítségre várva. Mindhiába.

A segélyszervezetek szerint több százezren, a brit Oxfam szerint másfél millióan vannak életveszélyben a Nargis ciklon pusztítása nyomán. A mianmari (burmai) katonai rezsim eddig csak néhány külföldi segélyszállítmányt engedett be az országba, kíséret nélkül. A korántsem végleges adatok szerint a természeti katasztrófa következtében 60 ezren haltak meg vagy tűntek el. A fő probléma, hogy nincsen élelem és tiszta víz, amelyek a járványok megelőzésének feltételei.

Az AFP riporterének sikerült eljutnia Rangún városából délre, a Irrawaddy deltavidékére, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a ciklon. A helyszíni jelentés szerint az emberek a romok között téblábolnak, várnak a kormány segítségére, mindhiába.

"Éhesek, szomjasak. Sokan napok óta semmit sem ettek. Az arcukon feszültség és félelem látszik. A szoptatós anyák az út mellett állnak, egyik karjukkal a csecsemőt tartják, a másikkal koldulnak. Az embereknek edényeik sincsenek, mindenüket elvitte a vihar. Ám ha lenne, akkor sem tudnának bele mit tenni. Az utakat nagyrészt már megtisztították a romoktól, de a villanypóznák még össze-vissza hevernek. Néha elhalad a kormány egy-egy konvoja, de senki sem tudja, hová tartanak" - írja a riporter.

A katonai vezetés azt állítja, hogy a helikopterekkel viszik a segélyeket mindenhová. A tudósító viszont mindössze egyetlen ilyen légijárművet látott, azt is a földön, javítás közben.

"Sokan csak ülnek a zuhogó eső elől valamilyen fedezékbe húzódva, és várnak. A helyzet hihetetlenül szörnyű" - írja az AFP újságírója, aki egyszer azt is látta, hogy a buddhista szerzetesek egyik szállítmányából a katonák falatoztak.

A helyzetet csak nehezíti, hogy egy héttel a tragédia után sok holttest még mindig temetetlenül hever mindenfelé. A riporter több tucat tetemet látott az útja során.

14:35:Segít az UNICEF

Az ázsiai országban az emberek 90 százaléka napi 1 dollárnál kevesebből él, és minden harmadik gyerek alultáplált. Az UNICEF 130, többségében helyi alkalmazottja igyekszik segíteni a rászorulóknak, munkájukat bárki támogathatja, ha elküldi a 1785-ös, emelt díjas telefonszámra sms-ben az UNICEF szót - írja vasárnapi közleményében Kecskeméti Edit, a UNICEF Magyar Nemzeti Bizottság igazgatója. Az üzenet díja bruttó 480 forint.

Az UNICEF azon kevés szervezet közé tartozik, amelynek munkatársai évtizedek óta ott vannak Mianmarban (Burmában). A nemzetközi szervezet 130, többségében helyi alkalmazottja megkezdte a raktáraikban található gyógyszerek szétosztását azok a területeken, ahol a Nargis ciklon pusztított - olvasható a szervezet magyarországi bizottságának közleményében. A napokban megérkezett az országba 3 millió darab víztisztító tabletta is.

A UNICEF munkatársait négy területen kérték fel a segélyezés koordinálására, ezek: az ivóvíz és az élelem biztosítása, a gyermekvédelem és az oktatás. Munkájukat bárki támogathatja, ha sms-t küld a 1785-ös, emelt díjas telefonszámra.

A burmai hatóságok legutolsó, szombati adatai szerint valamivel több mint 23 ezer halottja van a Nargis ciklon múlt szombati pusztításának, 37 ezer ember eltűnt. Nyugati diplomaták szerint a halottak száma meghaladhatja a százezret.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!