Nagyvilág

2008.05.09. 22:20

Obama egyre közelebb a Fehér Házhoz

<p>Újabb lendületet vett Barack Obama útja a washingtoni Fehér Ház felé, mivel további szuperdelegáltak - közte a korábbi riválisa, John Edwards - biztosították támogatásukról a Demokrata Párt elnökjelölt aspiránsát pénteken. <BR /></p>

Kedd óta - amikor Obama meggyőző előnnyel nyert Észak-Karolinában Hillary Clinton előtt, aki ugyanazon a napon Indianában csak egy célfotó-győzelemre volt képes - nyolc demokrata szuperdelegált állt ki az illinoisi szenátor mellett.

"Hagyjuk, hogy Barack elnyerje a jelöltséget, hiszen úgyis abba az irányba halad a dolog" - mondta az NBC televíziónak John Edwards, aki január végén szállt ki a jelöltségért folyó versenyből. A politikus szerint Obamának - aki megválasztása esetén az első afro-amerikai elnöke lenne az Egyesült Államoknak - több esélye van legyőzni McCaint. Bár a volt first lady jó kampánnyal versenyez, de "a probléma a számokkal van" - vélekedett Edwards, emlékeztetve, hogy a jelöltséghez 2025 delegált szavazata szükséges.

Clinton - aki első női elnökjelöltként szintén történelmet írna - a kötött mandátumú delegáltak körében Obama után kullog, és bár még mindig népszerűbb a szuperdelegáltak között - akik szabadon dönthetnek, hogy kire szavaznak augusztusban - Obama már itt is a sarkában van. A RealClearPolitics.com szerint a versenyben Obama vezet 1854 - közte 265 szuperdelegálti - szavazattal, míg Clintonra jelen állás szerint 1696-an - benne 272 szuperdelegált - adnák szavazatukat.

A demokrata elnökjelöltségért folyó versenynek még hat állomása van hátra, és végül az augusztusi jelölőgyűlésen döntenek majd arról, ki lesz novemberben az ellenfele a Republikánus Párt - egyelőre nem hivatalos - jelöltjének, John McCainnek. Az Egyesült Államok új elnökét novemberben választják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!