Nagyvilág

2008.05.25. 16:07

Magyarok a földi Mars-bázison

<p>Hat főből álló magyar csapat két hetet töltött az Egyesült Államokban, a Utah államban lévő Sivatagi Marskutató Állomáson, ahol filmet is forgattak az ott végzett munkájukról - írja a Blikk.</p>

A nemrégiben még az amerikai legénységnél szolgáló Hargitai Henrik - az ELTE tanársegédje - 2007-ben ötödmagával egy kísérleti játékfilmforgatásról nyújtott be pályázatot a Mars Society nevű szervezetnek. A kopár sivatag ideális terep volt a marsi körülmények szimulálására, ahol az izzasztó szkafander mellett, a napi 20 fokos hőmérsékletingadozást is meg kellett szokniuk.

Egyszer a helyi lakosok meggyanúsították a HungaroMars legénységét, hogy ellopták és megették az egyik tehenüket. Ennél élesebb helyzetben is fel kellett találniuk magukat, amikor is helyreállították a műholdas internetkapcsolatot, vagy a tartalék áramfejlesztőt javították. A legénység szerint a pszichikai terhelés elviselhető, annak dacára, hogy a külvilágtól elzárva végezték munkájukat, és jóformán semmi hír nem ért el hozzájuk - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!