Nagyvilág

2008.05.01. 12:12

Élet Menete - tízezren emlékeznek Auschwitzban a holokauszt nemzetközi emléknapján

<p>Tízezer ember indult a lengyelországi Osviecim-be, az egykori Auschwitz-Birkenau-i haláltábor területére a világ minden tájáról, hogy május 1-jén, ami a holokauszt nemzetközi emléknapja is, megemlékezzenek a haláltáborok áldozatairól.</p>

Magyarországról szerdán késő este egy 450 fős küldöttség indult útnak az Élet Menete nevű megemlékezés résztvevőjeként. A magyar küldöttség csütörtökön reggel kilenc órakor érkezett meg, a megemlékezés délben lesz. A jövő héten Izrael állam alapításának 60. évfordulóját ünneplik, az alapítvány szervezésében az ünnepségeken szintén részt vesz egy magyar küldöttség.

A magyar résztvevők szerdán késő este indultak útnak, hogy az Élet Menete nevű emlékmenetben részt vegyenek a lengyelországi Osviecim-ben, vagyis Auschwitz-ban, a holokauszt nemzetközi emléknapján. A szervezők körülbelül 10 ezer, a világ minden tájáról érkező megemlékezőre, fiatalokra és holokauszt-túlélőkre számítanak. A magyar résztvevők kilenc busszal, 450-en indultak útnak.

A küldöttségben ott van többek között Aliza Bin Noun, Izrael magyarországi nagykövete, April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi nagykövete, a magyar zsidóság vezetői - mint Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke és Frölich Róbert főrabbi - és több ismert hazai művész is, köztük Alföldi Róbert, Hajdu István, Bergendi István és Bergendi Péter.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar küldöttség reggel kilenc órakor érkezett meg Auschwitz-Birkenauba. Az egykori haláltábor területére 53 országból várják a megemlékezni kívánó embereket. Az ünnepség délben kezdőődik, várhatóan tízezer résztvevővel.

Az Élet Menete a II. világháborúban a német megszállók által létesített haláltáborokban meggyilkolt emberekre emlékszik és emlékeztet, immár 20 éve, a nemzetközi Élet Menete Alapítvány létrehozása óta. A magyarországi alapítvány hat éve csatlakozott a nemzetközi szervezethez. Ebben az évben egyébként Izrael Állam alapításának 60. évfordulóját is ünneplik, ezért az Élet Menete emlékprogram következő alkalommal, május 8-án a közel-keleti zsidó államba indul. Az izraeliünnepségen 100 fős magyar küldöttség vesz majd részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!