Nagyvilág

2008.05.01. 12:24

Angela Merkel Károly-díjat kap

<p>Az 1950-ben alapított Károly-díj idei kitüntetettje csütörtökön veszi át Aachenban a magas elismerésről szóló dokumentumot.</p>

Az 5 ezer euróval ( 1 millió 300 ezer forinttal) járó kitüntetést a 768 és 814 között élt Nagy Károly császárról nevezték el, akinek birodalma Spanyolországtól - Franciaországon át - az Elbáig terjedt ki. A díjjal azon közéleti személyiségek kimagasló eröfeszítéseit méltatják, akik példamutató eredményeket értek el az európai egyesülés előmozdításában.

Az első kitüntetettek között voltak az európai integráció elméleti és gyakorlati kivitelezői, a francia Robert Schuman és Jean Monnet. 1969-ben egy testület, az EGK brüsszeli bizottsága, 1986-ban pedig Luxemburg népe kapta a díjat. Királyok, államfők és miniszterelnökök , így Beatrix holland királynő, JánosKároly spanyol uralkodó, a néhai Winston Churchill brit kormányő, Konrad Adenauer német kancellár, és George C. Marshall (a Nyugat-Európát gazdaságilag talpra állító Marshall-terv névadója), Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter, a magyarok közül pedig Horn Gyula volt kormányfő és Konrád György iró kapott Károly-díjat Aachenban.

A Károly-díj zsűrije novemberben rövid vita után Angela Merkelt találta a legméltóbbnak az idei kitüntetésre. A díj odaitélésének indoklásában a bizottság kiemelte a német kancellár kimagasló eredményét, kiváltképpen az európai egyesülési folyamat előmozdításában, ezen belül pedig az unió reformszerződésének megvalósításában játszott szerepét.

Még a mostani ünnepség is ezt a törekvést szolgálja, mert az üdvözlő beszédet Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök tartja. A közelmúltban ugyanis Párizs különutas törekvései miatt feszültté vált Merkel és Sarkozy viszonya. A díjazott méltatásának elvállalását viszont diplomáciai körök a baráti kapcsolat javulásának tekintik.

A Károly-díj átadása idejére különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Aachenban, hogy távoltartsák a városháza környékéről a globalizációellenes csoportok tüntetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!