Nagyvilág

2008.04.20. 18:27

Tito lerohanta volna Olaszországot?

<p>Furcsa állítással rukkolt elő egy olasz történész: Salvatore Sechi nem kevesebbet állít, minthogy Tito és hadserege Olaszország lerohanását tervezte - olvasható a Dnevni Avaz című boszniai lap vasárnapi internetes oldalán. Sechi eddig titkos amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva hozta nyilvánosságra elméletét.<BR /></p>

A történész szerint az 1948-as olaszországi választások előtt hidegháborús helyzet alakult ki az itáliai pártok között. A konzervatívokkal szemben álló kommunisták és szocialisták alulmaradtak a voksolásban.

A britek és az amerikaiak attól tartottak, a vesztesek nem ismerik el, hogy alulmaradtak, és ezután erőszakkal próbálják majd megszerezni a hatalmat. Sechi szerint ha ez bekövetkezett volna, akkor elképzelhető, hogy Tito Jugoszláviája is beavatkozik. Mégpedig a kommunisták oldalán.

A történész azt írta tanulmányában, hogy "Tito hadserege lerohanta volna Olaszországot, elfoglalva a stratégiai helyeket. Így Itália két részre szakadt volna"- állítja Sechi a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. Szerinte Titóék elfoglalták volna Riminit, Anconát, a foggiai légibázist, és az akkor még szabad városnak számító Triesztet is. Az invázióval egyidőben pedig az olasz kommunisták is akciókat hajtottak volna végre.

Sechi számításai szerint az olasz hadseregben mintegy 50 ezren szolgáltak. A kommunistáknak pedig legalább 75 ezer fölfegyverzett tagjuk volt. A történész szerint aknavetőkkel, tankelhárítókkal is fel voltak szerelve. Sechi egyébként a kommunista hatalomátvétel veszélye miatt döntött úgy a második világháború után Olaszországot ellenőrző Nagy-Britannia és Amerika, hogy az 1948-as választások után sem vonják ki csapataikat Itáliából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!