Nagyvilág

2008.04.05. 11:32

Kínai internetes aláírásgyűjtő-kampány a nyugati médiumok ellen

<p>Aláírásokat gyűjtenek a világhálón a kínai hatóságok egy petícióhoz, amelyben a tibeti zavargások kapcsán elfogultsággal vádolják a nyugati médiumokat - jelentette szombaton az AFP.</p>

Azt azonban továbbra sem engedélyezik, hogy a tibeti tüntetéshullám ügyében független nemzetközi vizsgálat induljon. De a külföldi újságíróknak sem engedélyezik, hogy a tüntetéesk helyszínére utazzanak. Az aláírásgyűjtő kapmpányhoz a Sina.com internetes oldal adatai szerint már több mint 1.19 millió ember csatlakozott. A petíciót aláírók túlnyomó többsége természetesen Kínában él.

Az internetes oldalon a kínai kormány a múlt hónapban, a tibeti fővárosban, Lhászában kitört zavargásokra utalva azt írja: a tibeti tüntetők erőszakos bűncselekményeket követtek el, ártatlan kínaikat vertek és öltek meg, házaikat valamint üzleteikeit kifosztották, majd felgyújtották.

A kommunista rezsim állítása szerint a zavargásokban a kínai biztonsági erők senkit nem öltek meg. A pekingi vezetés ehelyett azt állítja, hogy a tibetiek 18 ártatlan civillel végeztek. Az Indiában működő tibeti emigráns kormány ezzel szemben legalább 135 tibeti halálos áldozatról tud.

"A nyugati médiumok, köztük a CNN és BBC hazugságokat terjesztenek és elferdítik az eseményeket. Kérjük, hogy emiatt aláírásával fejezze ki tiltakozását!" - olvasható a Sina.com netes oldalon megjelentetett petíció szövegében.

A nemzetközi médiumok egyöntetű állítása szerint a kínai hatóságok szigorúan ellenőrzik a nemzeti sajtó minden eszközét. Így szinte soha és sehol nem tesznek említést többek közt a tibetiek és a különböző nemzetközi emberjogi csoportok véleményéről sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!