Nagyvilág

2008.04.05. 16:31

Kalózok elleni akciótervre készül a francia tengerészet

<p>Kalózok elleni akcióterv végrehajtására szólította fel szombaton országának haderejét a francia kormányfő.</p>

Az AFP francia hírügynökség információi alapján Francois Fillon Brüsszelben a belga miniszterelnök vendégeként bejelentette: parancsot adott a tengerészetnek egy a napokban elrabolt francia hajó legénységének kiszabadítására.

A háromárbócos, négyszintes "Le Ponant" luxus-sétahajóval pénteken szakadt meg a rádióösszeköttetés. Az Indiai-óceánról érkező hajó 30 fős személyzetével, de utasok nélkül a Földközi tengerre tartott, amikor az Ádeni-öbölben, Szomália és Jemen közt nyoma veszett.

A több mint egy évtizede tartó polgárháború által sújtott Szomália partjainak közelében tavaly több mint két tucatnyi hajótraboltak el kalózok.

Franciaországnak egyébként jelentős tengerészeti hadereje állomásozik a térségben. A Dzsibuti Köztársaság azonos nevű fővárosának kikötőjében tengerészeti támaszpontot működtetnek, ezenkívül állandó francia hadihajóraj kering az Indiai-óceánon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!