Nagyvilág

2008.04.28. 19:11

Újra szabad napraforgóolajat venni Spanyolországban

<p>Már vásárolhatnak napraforgóolajat a spanyolok: feloldották ugyanis a múlthéten bevezetett tilalmat hétfőn - jelentette be az ibériai ország élelmiszerbiztonsági hatóság. A hivatal meggyőződött róla, hogy az összes mérgező étolajat eltávolították a polcokról, ezért a többit már nyugodtan lehet árulni. <BR /></p>

A szervezet még hétfőn bejelenti azt is, hogy milyen márkákat érintett az ukrán szennyezés. Szombaton derült ki, hogy kőolajszármazékot is tartalmazó készítmény érkezett Ukrajnából Spanyolországba és még legalább három másik európai államba. Az ibériai országban először pénteken adtak ki figyelmeztetést. Ebben azt javasolták a lakosságnak, hogy elővigyázatosságból ne használjanak semmilyen napraforgóolajat a sütés-főzéshez.

A spanyol Egészségügyi Minisztérium Franciaországtól kapta a figyelmeztetést, amely alapján levették a mérgező étolajat a polcokról.

Bernat Soria spanyol egészségügyi miniszter azt mondta, a veszélyes anyagok koncentrációja az étolajban olyan alacsony, hogy nincs komoly mérgezésveszély - közölte korábban az AFP francia hírügynökség

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!