Nagyvilág

2008.04.22. 10:30

Felavatták a munkácsi Turul-emlékművet

<p>Munkács- A munkácsi várban ünnepélyes keretek között került sor a sok vihart megért, a csehszlovák megszállás idején elbontott, illetve a szovjet hatalom által megsemmisített Turulos emlékmű hű másának felavatására.</p>

A turulmadár visszaszállt Munkács várára, s ezzel édesapám, Pákh Sándor álma vált valóra, jelentette ki a Munkácsy Mihály gyűjteményéről híres Pákh Imre, a munkálatokat finanszírozó műgyűjtő annak kapcsán, hogy több évtized után ismét helyére került az egykori emlékmű – áll a Kárpáti Igaz Szó beszámolójában.

Lengyel Zoltán, Munkács megbízott polgármestere a történelmi igazságtétel pillanatának nevezte a turul szobor hét végi avatóünnepségét, amelyet ezúttal szerencsére egyetlenegy, magukat ukrán nemzeti szervezeteknek tituláló szélsőséges csoportosulás sem zavart meg.

A helyreállított emlékművet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Majnek Antal munkácsi római katolikus megyéspüspök szentelte fel. Áldást mondott Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke.

Egy létszámában kis nép számára nincs megmaradási esély, csak akkor, ha minden tagjában benne él a magyar kultúra és a magyar történelem, annak a tudata, hogy érdemes és büszkeség ehhez a néphez tartozni, fogalmazott a pénteki avatóünnepségenSemjén Zsolt, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. A turulmadár a magyar nemzeti élni akarásnak a szimbóluma: lerombolták, de újraépítették. Ez egyben annak a bölcsességnek a jele is, hogy nem irányul senki ellen. Nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása, mert ez az a gazdagság, amit csak mi adhatunk az egyetemes emberiségnek, mondta a politikus.

Az 1896-ban a hét millenniumi emlékmű egyikeként felállított szobrot a csehszlovák hatóságok 1924 decemberében bontatták le, 1945-ben pedig a Vörös Hadsereg beolvasztatta a bronzmadarat. Hű mását Kijevben öntötték újra, Mihajlo Beleny ungvári szobrász gipszmintája alapján. Az egytonnás turulszobor 2,5 méter magas, a szárnyak fesztávolsága 6 méter, a turul által tartott kard súlya egymagában 70 kilogramm.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!