Nagyvilág

2008.04.05. 12:55

Egy szigeten bujkáltak az Al-Kaida tagjai

<p>A Tigris folyó egyik szigetén, az iraki Szamarra település közelében bujkáltak és onnan irányították támadásaikat az ország középső területei ellen az Al-Kaida fegyveresei - állítja az ellenük harcoló szunnita csoport.</p>

Vezetőjük szombaton jelentette be, hogy megtalálták a terroristákrejtekhelyét.

"1500 nehéz, közepes és könnyűfegyvert találtunk és több bombát is" - mondta Madzsin Junisz Hasszán. Az Al-Kaida csoportjai elleni harc helyi irányítója hozzátette, hogy kémek jelentése alapján bukkantak a búvóhelyre a Tigris folyó szigetén. A földalatti rejtekhely négy nagy szobából állt, mindegyikben nyolc ágy volt.

"Találtunk dokumentumokat, amelyek az itteni bázis és az Al-Kaida többi csoportja közötti üzenetek voltak. Az egyiken a terroristák neve szerepelt, a másik a csoport vezetője (Abu Ajub al-Maszri) és a többi tag közötti üzenetváltás volt." - mondta Hasszán.
Az Egyesült Államok hadserege 2006 szeptembere óta finanszíroz úgynevezett "anti-Kaida" csoportokat, amelyek elsősorban szunnita arabokból verbuválódva harcolnak az Al-Kaida fegyveresei ellen. Az amerikai parancsnokok szerint 130 ilyen csoport működik. 80 ezer tagjuk 80 százaléka szunnita, a többiek siíták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!