Nagyvilág

2008.04.05. 19:00

Ausztria nem pánikol a túszejtők által adott határidó miatt

<p>Ausztria nem hajlandó végleges határidőként kezelni április 6-át, amelyet a két osztrák turistát fogva tartó emberrablók szabtak.</p>

Andrea Kloibert és Wolfgang Ebnert valószínűleg Maliban tartja fogva az Al-Kaida észak-afrikai szárnya, de az is lehet, hogy Algéria déli részére hurcolták őket. Arról, hogy az emberrablók mit követelnek, ellentmondásosak a hírek. A két osztrákot a tunéziai sivatagból rabolták el február 22-én.

A bécsi diplomaták még nem folytatnak közvetlen párbeszédet a fogvatartókkal, az Al-Kaidával, hanem a mali elnöki hivatalon keresztül próbálnak közvetítők útján egyezkedni. Az osztrák hatóságok eddig hivatalosan nem közölték, mit követelnek az emberrablók.

A sajtóspekulációk szerint a túszejtőket inkább a pénz mozgatja, mintsem ideológiák. Állítólag eredetileg Algériában és Tunéziában bebörtönzött iszlámisták szabadlábra helyezését követelték a túszok életéért cserébe. Később azonban - sajtóhírek szerint - már ötmillió euró (egymilliárd 280 millió forint) váltságdíjat akartak.

Az osztrák közrádió március 31-én azt közölte: a túszejtők megemelték a váltságdíjat, és azt is követelik, hogy hívják haza a NATO afganisztáni missziójában résztvevő osztrák katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!