Nagyvilág

2008.03.07. 07:41

Vádemelés a fogkrém-ügyben az Egyesült Államokban

<p>Amerikai szövetségi és állami ügyészek bűnvádi eljárást indítottak csütörtökön két amerikai cég ellen, amelyek szerintük mérgezett fogkrémeket importáltak Kínából - közölte az AFP.<BR /></p>

Az Egyesült Államok szövetségi és Kalifornia állami hatóságai szerint két kaliforniai céget ellen emeltek vádat, mert a nyomozás eddigi adatai szerint 70 ezer olyan fogpasztát hoztak be és forgalmaztak az Egyesült Államokban, amelyekben dietilén-glikol nevű mérgező anyagot találtak.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatala (FDA) már tavaly nyáron figyelmeztette a fogyasztókat, hogy kerüljék a Kínában gyártott fogkrémek használatát, mert a fagyállókban alkalmazott mérgező vegyi anyagot tartalmazhatnak. Az FDA már akkor azt közölte, hogy a Made in China feliratú fogkrémekben dietilén-glikol (DEG) lehet, ezért az ilyen termékektől "meg kell szabadulni". A hatóságok nem tudtak mérgezésről az Egyesült Államokban, mindenesetre a veszélyes anyagot tartalmazó fogkrém-szállítmányokat foglaltak le az amerikai határon és több üzletben.

A kínai kormányzat tavaly visszautasította az amerikai hatóság figyelmeztetését. A kínai minőségellenőrzési hatóság akkor azt közölte: az FDA állásfoglalása "tudománytalan és felelőtlen". Kína szerint a dietilén-glikol kis mennyiségben nem veszélyes, és az FDA korábban engedélyezte a kínai fogkrémek importját.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!