Nagyvilág

2008.03.12. 16:36

Tunézia kételkedik, hogy területén rabolták el az osztrákokat

<p>Tunézia szerint semmilyen adat nincs arra, hogy az észak-afrikai ország területéről rabolták volna el a két osztrák állampolgárt - áll Tunézia budapesti nagykövetségének, a Független Hírügynökségnek (FH) eljuttatott közleményében.</p>

Mint arról az FH is beszámolt, az al-Kaida észak-afrikai szárnya hétfőn bejelentette, hogy ők rabolták el februárban az osztrák párt, és ez a sors vár minden, Tunéziába látogató nyugati turistára.

A budapestitunéziai külképviselet hivatalos tájékoztatása szerint az osztrákok hajóval Olaszországból érkeztek az észak-afrikai országba, hogy aztán szaharai kirándulásra induljanak.

"Úgy tűnik, hogy a két osztrák állampolgár túlságosan behatolt a sivatag belsejébe, a tunéziai határon túl" - áll a dokumentumban. A közlemény szerint a tunéziai hatóságok intenzív légi - és szárazföldi keresési akciót indítottak, de "egyelőre semmilyen adat nincs, ami azt igazolná, hogy a két osztrák állampolgár tunéziai területen tartózkodna, vagy elrablásuk tunéziai területen történt".

Az al-Kaidaészak-afrikai ágának szóvivője hétfőn jelentette be, hogy február 22-én kapták el az osztrák párt, akikről azt is mondta, hogy jó egyészségi állapotban vannak. A férfi figyelmeztette a nyugati turistákat, hogy a tunéziai hatóságok nem fogják tudni megvédeni őket, "a mudzsahedin mozgalom karja ugyanis mindenhová elér az észak-afrikai országban". Állítása szerint a nyugati utazókat azért büntetik, mert országaik támogatják az izraeli katonai csapásokat a Gázában.

Az osztrák hatóságok annyit közöltek, hogy egy 51 éves férfiról és egy 40 éves nőről van szó.

A magyar külügyminisztérium általános javaslata egyébként az, hogy "a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!