Nagyvilág

2008.03.29. 12:38

További tárgyalások a világvégét váró orosz szektával

<p>Az orosz hatóságok szombaton jelezték: megkettőzik erőfeszítéseiket, hogy rávegyék barlangjuk elhagyására a világvégét váró orosz szekta 28, még a föld alatt lévő tagját.</p>

Pénteken hét nő már elhagyta a barlangot, ahol már öt hónapot töltöttek az apokalipszisre várva.
A 35 szektatag - akik között négy gyerek is van - novemberben bújt a Moszkvától 500 kilométerre dél-keletre fekvő Penza tartománybeli barlangba, hogy megmeneküljenek a "világvégétől", amely számításuk szerint idén májusban jön el.

A szektatagok akkor azzal fenyegetőztek, hogyha idő előtt a felszínre kényszerítik őket, akkor felrobbantják vagy felgyújtják magukat.

A héten azonban már eredményt hoztak a hatóságok és a szektatagok között zajló tárgyalások.

Hét nő pénteken elhagyta a tisztségviselők elmondása szerint a hóolvadás miatt veszélyessé vált barlangot, aminek egy része már beomlott. A barlang bejáratánál készenlétben állnak a mentőalakulatok és a rendőrség emberei is.

Egy helyi tisztségviselő elmondta: a pénteken kijött hét nő teljesen egészséges, és biztosították a hatóságokat, hogy a barlangban maradt társaik is jól vannak. A szektatagok megfelelő mennyiségű vizet és élelmet halmoztak fel barlangjukban, és főzni is tudnak a helyen.

A hatóságok tárgyalópartnere egyébként a szekta 43 éves vezetője, Pjotr Kuznyecov volt, aki nem ment társaival a föld alá. A férfit november óta egy elmegyógyintézetben kezelik.

A szakértők szerint a vallási és faji gyűlöletkeltéssel vádolt Kuznyecov mentálisan alkalmatlan arra, hogy bíróság elé állítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!