Nagyvilág

2008.03.09. 17:31

Szabadon távozott az al-Kaida egyik körözött tagja egy jemeni bíróságról

<p>Óvadék fejében szabadon távozhatott egy jemeni bírósági meghallgatásról az al-Kaida egyik vezető embere, Dzsber al-Banna vasárnap, akinek fejére az Egyesült Államokban ötmillió dolláros (865 millió forint) vérdíjat tűztek ki.</p>

A kettős: jemeni és amerikai állampolgárságú Al-Bannát Washington azzal gyanúsítja, hogy anyagi támogatást nyújtott az al-Kaidának.

Al-Bannát tavaly távollétében tíz év börtönre ítélték Jemenben. Egyike volt annak a 36 fegyveresnek, akiket 2 és 15 év közötti börtönnel sújtottak. Több hónapos egyeztetés után decemberben adta meg magát a jemeni hatóságoknak. Ezek részleteit továbbra sem hozták nyilvánosságra.

Vasárnapi meghallgatásán al-Banna kérte a bíróságot, hogy változtassa meg igazságtalan ítéletét. Azzal vádolta a bírákat, hogy összejátszanak az amerikaiakkal azért, hogy őt bebörtönözhessék. Kötelezettséget vállalt arra, hogy óvadékot fizet, így vasárnap szabadon távozhatott. A következő tárgyalási forduló március 23-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!