Nagyvilág

2008.03.11. 08:22

Nincs óvadék az orosz Halálkereskedőnek

<p>Thaiföld - Egy thaiföldi bíróság kedden megtagadta az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt orosz Viktor Boutnak, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen.</p>

A világ legnotóriusabb fegyverkereskedőjének tartott Boutot az elmúlt héten vették őrizetbe az országban a helyi rendőrség, és amerikai ügynökök együttműködésével.

A gyanúsítottat azzal vádolják, hogy részt vett a nemzetközi terrorizmusban, ami nagyon súlyos vád, és fennáll a szökés veszélye - áll az óvadékot megtagadó bíróság közleményében. Bout thai ügyvédje elmondta, hogy az orosz 2,7 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel óvadéknak, és fellebbeznek a döntés ellen.

A thaiföldi hatóságok 84 napig tarthatják börtönben vádemelés nélkül. A Bout elfogásában nagy szerepet játszó Egyesült Államok már jelezte, hogy kiadatását kérik Thaiföldtől, ha thai rendőrségnek nem sikerül elegendő bizonyítékot összegyűjtenie a vádemeléshez.

Viktor Boutot a thaiföldi rendőrök amerikai drog-ellenes ügynökökkel közösen csütörtökön vették őrizetbe egy elegáns bangkoki szállodában. Az akcióban az amerikai ügynökök fegyverek iránt érdeklődő kolumbiai marxista gerilláknak adták ki magukat.

A Halálkereskedőnek elnevezett Viktor Bout egyike a világ legkeresettebb bűnözőinek, aki nagyszabású illegális fegyverkereskedelemi hálózatot hozott létre a Szovjetunió bukása után. A több, köztük afrikai nyelveken is folyékonyan beszélő férfit nagyszerű kereskedőként tartják számon, aki légi teherfuvarozási cégeivel bármit szállított, bárhova, bárkinek, ha elég profitot tudott szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!