Nagyvilág

2008.03.23. 17:19

Letiltották az internetről a vitatott holland "iszlám" filmet

<p>Leállították annak az internetes oldalnak a működését, amelyre egy jobbszélsőséges holland politikus fel akarta helyezni vitatott, iszlámról szóló filmjét. Az alkotás már a bemutatása elött heves vitákat gerjesztett világszerte.</p>

A BBC információi alapján a honlap amerikai szolgáltója, a Network Solutions nevű cég szerint azért döntöttek az oldal elérhetőségének beszüntetéséről, hogy megvizsgálják azokat az állításokat, miszerint a film gyűlöletre uszít. A 15 perces Fitna című film akotója, Geert Wilders művében a "szabadság ellenségének" nevezi az iszlám vallást.

Wilders szombaton egy holland napilap, a De Volkskrant hasábjain azt írta, hogy filmje a muzulmánok helyett, inkább a Koránról és az iszlámról szól. Ennek ideológiája ugyanis szerinte a leginkább féltett kincsünk, a szabadságunk megsemmisítésére tör.

A film tervezett megjelenése heves indulatokat váltott ki a muzulmán országokban. A holland kormány elhatárolta magát Wilders nézeteitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!