Nagyvilág

2008.03.24. 09:02

Élelmiszerhiányhoz vezethet az bioüzemanyagok növekvő felhasználása

<p>A bioüzemanyagok iránt világszerte megnövekedett kereslet veszélybe sodorja földünk meglévő meglévő élelmiszer készleteit- nyilatkozta vasárnap a legnagyobb élelmiszeripari cég, a Nestlé vezetője a svájci NZZ újságnak.</p>

Az AFP hírügynökség jelentése alapján Peter Brabeck-Letmathe azt mondta: ha a gazdasági elemzők előrejelzései alapján az olaj iránti növekvő kereslet 20 százalékát bioüzemanyagokkal elégítik ki, akkor hamarosan nem marad mit enni.

A cégvezető ezért morálisan elfogadhatatlan és felelőtlen dolognak nevezte a bioüzemanyagok előállítására fordított tetemes állami támogatásokat.

Az alternatív üzemanyag előállításáért folytatott verseny rendkívül módon drágítja többek közt a búza, a szója és a kukorica világpiaci árát.
Ezenkívül pedig veszélybe sodorja a vízkészleteket is.

A cégvezető, Brabeck véleménye egyébként megerősíti az ENSZ által megbízott független szakértő állítását.
Jean Ziegler tavaly a világszervezet közgyűlésén 5 éves moratóriumra szólított fel a bioüzemanyagok mindenféle fejlesztése és előállítása ellen, hogy - véleménye szerint - megakadályozhassuk a katasztrofális, világméretű élelmiszerhiányt.

A szakértők a bioüzemanyagokat széndioxid-semlegesnek tartják. Az elégetésük közben keletkező szén-dioxidot ugyanis az előállításhoz felhasznált növények növekedésük során a légkörből vonják ki.

A bioüzemanyagokat egyébként Brazíliában már az 1970-es évek óta használják, főleg a fosszilis energiahordozók szűkössége miatt. Így 2 éve a bioetanol az üzemanyagfelhasználás 45%-át tette ki a dél-amerikai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!