Nagyvilág

2008.03.03. 08:21

Kivonulnak az izraeli csapatok Gázából

<p>Izrael - Az izraeli hadsereg hétfő reggel kivonta egységeit a Gáza-övezetből - közölte egy izraeli katonai szóvivő. A zsidó állam múlt szerdán indított akciót a palesztin területen, hogy megállítsa az övezetből Izrael felé indított rakétatámadásokat, amelyeknek három halálos áldozata volt a napokban.</p>

A szombaton felerősödött támadásokban több mint száz palesztin halt meg, a katonai akciók nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Az akció lecsendesedik, és szinte már az összes katona visszatért Izraelbe - közölte az izraeli hadsereg szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. Szemtanúk megerősítették, hogy az izraeli páncélozott járművek elhagyták a Gáza város északi részén található Dzsabalija menekülttábort.

Az izraeli hadsereg akciója erős nemzetközi felháborodást váltott ki, és még a legfőbb támogatójának számító Egyesült Államok is a támadások beszüntetésére szólította fel a zsidó államot. A mérsékelt palesztin elnök megszakított minden kapcsolatot a zsidó állammal a támadások miatt, így a két fél közötti béketárgyalásokat is beszüntették. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió is a tárgyalások folytatását szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!